recept

Céklás brownie

Egyik kedvenc süteményem a brownie, de természetesen igyekszem ennek a csokis csodának is az egészséges verzióját készíteni. Éppen kapóra jött a Good Food magazin ez évi naptárja, amelynek a novemberi oldalán szerepel ez a verzió, amit már többször sütöttem, és még mindig nem tudjuk megunni.

500 g nyers céklagumó
100 g vaj
200 g jó minőségű étcsokoládé (75% kakaótartalommal)
1 vaníliarúd kikapart magvai
200 g finomítatlan nádcukor (eredeti recept szerint 250 g)
3 tojás
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 g cukrozatlan holland kakaópor

A céklát felkockáztam, kevés víz hozzáadásával puhára pároltam, leszűrtem. A sütőt előmelegítettem. Egy 20 x 30 cm-es tepsit kivajaztam. Feldaraboltam a csokoládét, felkockáztam a vajat. Konyhai robotgépben simára kevertem a céklát a vajjal, a csokoládéval és a vaníliával. Egy nagyobb tálban kézi mixerrel felvertem az egész tojásokat a cukorral, majd hozzáadtam a céklás keveréket. Fontos, hogy a massza levegős maradjon, akkor lesz megfelelő a sütemény állaga. Beleszitáltam a lisztet és a kakaóport, majd laza mozdulatokkal elkevertem a tésztát. Az előkészített tepsibe öntöttem a keveréket, majd kb. 25 perc alatt sütöttem készre. Az eredeti recept szerint akkor a megfelelő, ha a sütemény megemelkedik, de a tepsit megmozgatva a felső kéreg még lágyan remeg.

A formában kell teljesen (!) hűlni hagyni, ezután szeletelhető.

15 szelet lesz belőle