Már korábban elkezdtem új alapanyagokkal kísérletezni (például itt), illetve a téli gyökérzöldségeket rehabilitálni (például itt). Ebben a receptben ez a két dolog találkozik, hiszen most főztem először nyulat, illetve a sok oldalon olvasott sült zeller is első kísérletem volt. Nem lehetett okunk panaszra a végeredménnyel kapcsolatban :) .
- 4 nagyobb darab nyúlhús
- só, frissen őrölt bors
- kakukkfű
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 10 db borókabogyó
- 4 db babérlevél
- 1,5 dl jó minőségű, lehetőleg száraz fehérbor
- fejenként 15-20 dkg zeller
- 2 ek. kókuszzsír
- ízfokozómentes fűszersó
A húst alaposan megmostam, sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem. Kókuszzsíros tepsibe tettem egy négy darabba vágott vöröshagyma és néhány fokhagymagerezd társaságában. A borókabogyókat a kés lapjával kissé összeroppantottam, és ezzel, illetve babérlevéllel fűszereztem a sültet. 1,5 dl bort és kevés vizet aláöntve, alufólia alatt kb. 2 órán át alacsonyabb hőfokon pároltam, puhítottam. Amikor a hús megpuhult, az alufóliát levéve a hőfokot is növeltem, és a húst folyamatosan öntözve a levével, megpirítottam – nagyon omlós lett ilyen módon a húsa.
A zellert a hasábburgonyához hasonlóan szeleteltem, majd forró kókuszzsírban sütöttem meg. Fűszersóval ízesítettem, majd azonnal tálaltam.
Házi savanyú uborkát ettünk hozzá.
4 adag lesz belőle