A recept eredetijét Granadában volt szerencsém megkóstolni, de azóta számtalanszor készült már az én konyhámban is, napsütötte, finom, hazai alapanyagokból. Ez a tradicionális spanyol leves nem más, mit egy paradicsomos alapú előétel, amit hidegen szolgálnak fel. Itt a nyár, éljen a gazpacho :).
- 2 paradicsom
- 1/2 paprika
- 2 kisebb fürtös uborka
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés magvas kenyér, összemorzsolva
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1/2 ek. fehérborecet vagy almaecet
- 1 dl víz
- só, frissen őrölt bors
A paradicsomok alját és tetejét kereszt alakban bevágtam, forró vízzel leöntöttem, 1 percig állni hagytam, majd a héjukat lehúztam. A zöldségeket és a kenyeret aprítógépben homogénre turmixoltam, olajjal és ecettel ízesítettem, enyhén sóztam, borsoztam, majd kevés víz hozzáadásával állítottam be a megfelelő sűrűséget. Hűtőszekrényben állni hagytam, de jégkocka is adható hozzá. Kánikulában ideális leves.
1 kiadós adag lesz belőle