recept

Gazpacho – a spanyol nyári leves

A recept eredetijét Granadában volt szerencsém megkóstolni, de azóta számtalanszor készült már az én konyhámban is, napsütötte, finom, hazai alapanyagokból. Ez a tradicionális spanyol leves nem más, mit egy paradicsomos alapú előétel, amit hidegen szolgálnak fel. Itt a nyár, éljen a gazpacho :).

  • 2 paradicsom
  • 1/2 paprika
  • 2 kisebb fürtös uborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés magvas kenyér, összemorzsolva
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1/2 ek. fehérborecet vagy almaecet
  • 1 dl víz
  • só, frissen őrölt bors

A paradicsomok alját és tetejét kereszt alakban bevágtam, forró vízzel leöntöttem, 1 percig állni hagytam, majd a héjukat lehúztam. A zöldségeket és a kenyeret aprítógépben homogénre turmixoltam, olajjal és ecettel ízesítettem, enyhén sóztam, borsoztam, majd kevés víz hozzáadásával állítottam be a megfelelő sűrűséget. Hűtőszekrényben állni hagytam, de jégkocka is adható hozzá. Kánikulában ideális leves.

1 kiadós adag lesz belőle