recept

Rizstej házilag, barna rizsből

Szeretek rizstejet használni, mind a reggeli kávéba, mind a főzéshez, de a boltokban elég horror áron kapható. Így Mindenmentes Nóri házi rizstej receptjéhez fordultam, és persze nem kellett csalódnom, nagyon jó alternatíva lett a házi rizstej barna rizsből a tehéntej helyett. Rögtön dupla adaggal indítottam a projektet. :)

  • 100 g barna rizs
  • csipetnyi só
  • 2 l víz
  • kevés méz / egyéb édesítőszer ízlés szerint

A rizst egy éjszakára a hűtőszekrénybe téve vízbe áztattam. Nóri tanácsa szerint erre azért van szükség, hogy a tápanyagok jobb hasznosulása érdekében “eltávozzanak” a szemekből az emésztésüket meggátló anyagokat.

Másnap leszűrtem a rizst, majd csipetnyi sóval együtt fél liter vízben puhára főztem. Amikor megpuhult, hagytam kihűlni, majd bormixerrel turmixoltam (de turmixgéppel lett volna az igazi.)

Egy liternyi rizstejet kis szűrő segítségével kancsóba mértem, majd felhasználásig a hűtőszekrényben tároltam. A másik felét, a sűrű maradékot ételek sűrítésére használtam, pl. sóskamártás és (a tejet lecserélve) gyümölcsleves készült vele.

2 liternyi rizstej lett belőle – igazán egészséges és nem mellesleg pénztárcabarát megoldás

Köszönet az ötletért Mindenmentes Nórinak!