recept

Mustáros – tahinis sült zöldségek petrezselymes – citromos kuszkusszal

Kedves barátnőm éppen nálunk vendégeskedett, és mivel inkább a beszélgetésre, és nem a főzésre szerettem volna koncentrálni, minimális erőfeszítés és időbefektetés nélkül született meg az alábbi étel. Érdemes kipróbálni, jó szívvel ajánlom!

  • 2 cékla
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • kis darabka sütőtök (maradék volt nálunk)
  • 1 ek. tahini
  • 1 ek. mustár
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 pohárnyi kuszkusz
  • 1 kezeletlen héjú bio citrom héja
  • 2 pohárnyi víz
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • rukkola saláta a tálaláshoz

A céklát  és a vöröshagymákat 4-4 cikkre, a sütőtököt pedig hasonló méretű hasábokra vágtam, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben nem túl puhára, még éppen roppanósra sütöttem. Amikor kihűltek, lehúztam héjukat, majd minden zöldséget falatnyi darabokra vágtam.

Az öntethez elkevertem  a tahinit, a mustárt és az olívaolajat, sóval-borssal fűszereztem (ezt az ötletet valahol az interneten olvastam, sajnos a pontos forrást nem tudom), majd a zöldségeket alaposan elkevertem / összeráztam vele.

A kuszkuszt sóztam, borsoztam, reszelt citromhéjjal elkevertem, majd kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntöttem. Alufóliával letakarva kb. 10 percre magára hagytam, majd villával lazítottam a szemeket. A felaprított petrezselyemzöldet csak a végén kevertem el vele.

A sült zöldségeket a finom öntettel és a kuszkuszt nagy adag rukkola saláta kíséretében tálaltam.

1 adag lesz belőle (de a köretből maradni fog :) )