A debreceni Nagypiac emeletén járva semmiképpen ne hagyjátok ki a gombás pultot, ahol amellett, hogy mindig friss a gomba, jóféle tippekhez, trükkökhöz, fogásokhoz és történetekhez is hozzájuthattok… A receptben szereplő lila tönkű pereszke lelőhelye is ott volt. :)
- extra szűz olívaolaj
- 8 nagyobb lila tönkű pereszke (csak a gomba feje, a tönkje felhasználható fokhagymás-gombás pirítóshoz)
- frissen őrölt bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
A tálaláshoz:
- bébispenót
- petrezselymes jázmin rizs
- tahinis reszelt saláta
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral borítottam, vékonyan olajoztam, majd kb. 10 perc alatt megsütöttem a csak borssal fűszerezett gombafejek mindkét oldalát. Ha szükséges, tálaláskor sózhatjuk, egyébként túlságosan sok vizet enged a gomba.
Eközben 50 ml extra szűz olívaolajat felmelegítettem egy teflon edényben, majd megpirítottam benne a zúzott fokhagymagerezdeket. Enyhén sóztam, borsoztam.
Amikor a gombafejek elkészültek, bébispenót ágyon tálaltam őket, meglocsolva a fokhagymás olívaolajjal, Párolt rizs és a mostanában nagy kedvencünkké vált tahinis saláta is járt hozzá.
3-4 adag lesz belőle