recept

Lencsés pásztorpite zelleres – babos pürével (húsmentes, tejmentes, gluténmentes)

Angliában élve nagy-nagy kedvencemmé vált a pásztorpite, ami nem más, mint egy nehéz, gazdag húsos ragu, tetején egy vastagabb burgonyapüré takaróval, jól átsütve. Fajsúlyos, nehéz, téli ebédekre való étel…

Nagy örömmel vettem észre, hogy a Good Food magazin 11. számában megjelent a húsmentes verzió – némi átalakítással azon nyomban ki is próbáltam. :)

A lencséhez

  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 póréhagyma, karikázva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 g vöröslencse
  • kis darabka zeller, reszelve
  • 150 ml száraz vörösbor
  • 500 ml zöldség alaplé (vagy víz)
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. morzsolt kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors

A tetejére

  • 500 g burgonya
  • 300 g zeller
  • 210 g konzerv vajbab (leszűrve, átmosva)
  • 2-3 ek. extra szűz olívaolaj

A tálaláshoz

  • párolt brokkoli
  • nagy adag zöldsaláta

Az olívaolajon megpároltam a póréhagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor megpuhult, hozzáadtam a vöröslencsét és a zellert, majd rövid pirítás után a vörösbort, az alaplevet, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Sóztam, borsoztam, majd addig főztem, amíg a ragu besűrűsödött és a lencse megpuhult. A ragut egy tűzálló sütőtál aljára terítettem.

A burgonyát és a zellert felkockáztam, sós vízben puhára főztem, majd a főzés vége előtt 5 perccel hozzáadtam a babot is. Amikor a zöldségek megpuhultak, olívaolajjal pürésítettem, és a pürével beborítottam a lencsés ragut.

Előmelegített sütőben kb. 30 – 40 perc alatt sütöttem készre.

4 – 6 adag lesz belőle