Angliában élve nagy-nagy kedvencemmé vált a pásztorpite, ami nem más, mint egy nehéz, gazdag húsos ragu, tetején egy vastagabb burgonyapüré takaróval, jól átsütve. Fajsúlyos, nehéz, téli ebédekre való étel…
Nagy örömmel vettem észre, hogy a Good Food magazin 11. számában megjelent a húsmentes verzió – némi átalakítással azon nyomban ki is próbáltam. :)
A lencséhez
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 póréhagyma, karikázva
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g vöröslencse
- kis darabka zeller, reszelve
- 150 ml száraz vörösbor
- 500 ml zöldség alaplé (vagy víz)
- 3 ek. paradicsompüré
- 1 ek. morzsolt kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
A tetejére
- 500 g burgonya
- 300 g zeller
- 210 g konzerv vajbab (leszűrve, átmosva)
- 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
A tálaláshoz
- párolt brokkoli
- nagy adag zöldsaláta
Az olívaolajon megpároltam a póréhagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor megpuhult, hozzáadtam a vöröslencsét és a zellert, majd rövid pirítás után a vörösbort, az alaplevet, a paradicsompürét és a kakukkfüvet. Sóztam, borsoztam, majd addig főztem, amíg a ragu besűrűsödött és a lencse megpuhult. A ragut egy tűzálló sütőtál aljára terítettem.
A burgonyát és a zellert felkockáztam, sós vízben puhára főztem, majd a főzés vége előtt 5 perccel hozzáadtam a babot is. Amikor a zöldségek megpuhultak, olívaolajjal pürésítettem, és a pürével beborítottam a lencsés ragut.
Előmelegített sütőben kb. 30 – 40 perc alatt sütöttem készre.
4 – 6 adag lesz belőle