Finom és egészséges édességet hozok most Nektek, ami nálunk igazán nagy sikert aratott!
- 15 dkg köles
- csipetnyi só
- 4 dl víz
- 2 db fahéjrúd
- 10 – 15 db szegfűszeg
- 3,5 dl zsírszegény tej
- 1 tk. étkezési keményítő
- 2 bő ek. akácméz
- kevés szőlőmagolaj a formák kikenéséhez
- a tálaláshoz házi cukormentes eperlekvár
A kölest csipetnyi sóval, a fahéjrudakkal és a szegfűszeggel hideg vízben kezdtem el főzni. Amikor felforrt, hozzáöntöttem a tejet, és sűrűn kevergetve kb. 10 – 15 percig tovább főztem (amíg a köles megpuhult és felszívta a folyadék nagy részét). Végül a keményítőt kevés hideg vízzel elkevertem, a köleshez adtam, és a pudingot készre főztem. A tűzről lehúzva kevés pihentetés után mézzel édesítettem. A formákat szőlőmagolajjal vékonyan kikentem, a kölespudingot ebben hűtöttem.
Ha nem szeretnénk a formából kiborítani tálalásnál, a keményítő és az olaj elhagyható!
4 adag lesz belőle