recept

Joghurtos céklaleves

Az egyik legrégebbi gasztroblog, a Chili és Vanília oldalon találtam meg ennek a fantasztikus céklalevesnek a receptjét (az eredeti itt elérhető), és annyira ízlett nekünk, hogy azóta számtalanszor készült már az én konyhámban is. Ha szeretitek a céklát, ne habozzatok kipróbálni. :)

  • extra szűz olívaolaj
  • 2 db újhagyma
  • 4 kisebb céklagumó (kb. 250-300 g)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 2 ek. finomítatlan nádcukor
  • frissen facsart citromlé

Az olívaolajon megpároltam a felszeletelt hagymát, majd hozzáadtam a kisebb darabokra vágott céklát. Sóztam, borsoztam, néhány percig pároltam, majd felöntöttem 1 l vízzel. Amikor megpuhult, botmixerrel pürésítettem. Végül joghurttal habartam (hőkiegyenlítés!), majd nádcukorral és frissen facsart citromlével alakítottam ki a végső, pikáns ízt.

Főtt tojással tálaltam.

3-4 adag lesz belóle