Egy vadas recept már szerepel a blogomon, itt. Ez alkalommal azonban a Vegasztrománia szakácskönyvet olvasgatva egy húsmentes receptre bukkantam, amit azonnal ki is próbáltam. Fantasztikus recept, köszönet Annának :).
A Karfiol curry után ezzel a recepttel sikerült egy újabb klasszikusan húsos fogást húsmentesíteni :).
- 1 nagy fej karfiol
- 2-3 ek. wok olaj
- 1 tk. finomítatlan nádcukor
- 1 nagy fej vöröshagyma, vastagabb szeletekre vágva
- 2 fehérrépa, vastagabb karikákra vágva
- 6 fehérrépa, vastagabb karikákra vágva
- kis darabka zeller, felkockázva
- 750 ml víz (vagy alaplé)
- só
- 1 ek. borókabogyó
- 1 ek. szemes bors
- 3-4 babérlevél
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 ek. mustár
- 2 ek. frissen facsart citromlé
A karfiolból 200 g-t félretettem a mártáshoz, a maradékot rózsáira bontottam, a nagyobb rózsákat 1 cm vastag szeletekre vágtam, a kisebbeket egészben hagytam.
A sütőt előmelegítettem.
Egy wok-ban felforrósítottam kevés olajat, majd ebben sütöttem a karfiolrózsákat oldalanként 2-2 percig. Ezután szilikonnal borított tepsiben a sütőben sütöttem szép barnára.
A serpenyőben maradt olajhoz hozzáadtam még 1 kanállal, majd 1 tk. nádcukrot karamellizáltam rajta. Ezután hozzáadtam a hagymát, amit megpirítottam, majd jöhetett sorban a fehér- és a sárgarépa, a zeller és a félretett 200 g karfiol.
Vízzel felöntöttem, sóztam, babérlevéllel fűszereztem, a borókabogyót és a borsot pedig teatojásban adtam hozzá. Fedő alatt addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak. Ezután adtam hozzá a bort, és azzal együtt is pároltam a zöldségeket néhány percig. A tűzről levéve, a fűszerek eltávolítása után botmixerrel pürésítettem a mártást.
Végül belekevertem a mustárt és a citromlevet is.
A sült karfiollal és teljes kiőrlésű rozskenyérrel tálaltam.
4 adag lesz belőle