recept

Sült karfiol vadas mártással

Egy vadas recept már szerepel a blogomon, itt. Ez alkalommal azonban a Vegasztrománia szakácskönyvet olvasgatva egy húsmentes receptre bukkantam, amit azonnal ki is próbáltam. Fantasztikus recept, köszönet Annának :).

A Karfiol curry után ezzel a recepttel sikerült egy újabb klasszikusan húsos fogást húsmentesíteni :).

  • 1 nagy fej karfiol
  • 2-3 ek. wok olaj
  • 1 tk. finomítatlan nádcukor
  • 1 nagy fej vöröshagyma, vastagabb szeletekre vágva
  • 2 fehérrépa, vastagabb karikákra vágva
  • 6 fehérrépa, vastagabb karikákra vágva
  • kis darabka zeller, felkockázva
  • 750 ml víz (vagy alaplé)
  • 1 ek. borókabogyó
  • 1 ek. szemes bors
  • 3-4 babérlevél
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 ek. mustár
  • 2 ek. frissen facsart citromlé

A karfiolból 200 g-t félretettem a mártáshoz, a maradékot rózsáira bontottam, a nagyobb rózsákat 1 cm vastag szeletekre vágtam, a kisebbeket egészben hagytam.

A sütőt előmelegítettem.

Egy wok-ban felforrósítottam kevés olajat, majd ebben sütöttem a karfiolrózsákat oldalanként 2-2 percig. Ezután szilikonnal borított tepsiben a sütőben sütöttem szép barnára.

A serpenyőben maradt olajhoz hozzáadtam még 1 kanállal, majd 1 tk. nádcukrot karamellizáltam rajta. Ezután hozzáadtam a hagymát, amit megpirítottam, majd jöhetett sorban a fehér- és a sárgarépa, a zeller és a félretett 200 g karfiol.

Vízzel felöntöttem, sóztam, babérlevéllel fűszereztem, a borókabogyót és a borsot pedig teatojásban adtam hozzá. Fedő alatt addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak. Ezután adtam hozzá a bort, és azzal együtt is pároltam a zöldségeket néhány percig. A tűzről levéve, a fűszerek eltávolítása után botmixerrel pürésítettem a mártást.

Végül belekevertem a mustárt és a citromlevet is.

A sült karfiollal és teljes kiőrlésű rozskenyérrel tálaltam.

4 adag lesz belőle