A cukor pótlásánál a lehetőségek tárháza végtelen.
Nagyon jó összefoglalót találtok az édesítésről itt: http://www.mindenmentes.hu/2012/11/edeskek-cukorpotlok-edesitoszerek_11.html
Az általam használt cukorpótlók:
- Dia Wellness 4:1 , 99% eritrit + 1 % stevia: ezt használom a leggyakrabban, kb. négyszeres az édesítőereje a cukorhoz képest
- Dia Wellness folyékony édesítőszer
- Süssina tabletta a kávéba
- Xilit / nyírfacukor: van felszívódó ch tartalma, 1:1 arányban édesít a cukorhoz képest (érzékenyebb gyomrúaknak okozhat problémát)
- Eritrit: nagyon sokan használják, semmi nem szívódik fel belőle, mi viszont érzünk rajta egyfajta mellékízt (hűvös, kicsit csípős), emiatt nem használjuk már
- Sütéshez Update 1 vaníliás xilit
- Méz (nyersen)
- Alkalmanként finomítatlan nádcukor, kis mennyiségben, pl. kelt tésztákhoz
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a méz bár nagyon egészséges, bizonyos hőfok felett minden hasznos tápanyag elillan belőle, és cukorként viselkedik. Én ennek ellenére alkalmanként használom, főleg nyersen.
Sokan kerülik a fruktózt is, az én folyékony édesítőmben benne van, nekem nem okozott különösebb problémát, de ha valaki kerüli, más lehetőségeket érdemes keresni.
A következő bejegyzésben az egyéb élelmiszerekkel kapcsolatban fogom megosztani a tapasztalataimat.