Alapanyagok 3 – Rizsek, tésztafélék, burgonya

A szénhidrátokat igyekszem kora délutánig beiktatni, ami azt is jelenti, hogy az ebédhez mindig fogyasztok valamilyen egészséges szénhidrátot. Ezáltal feltöltöm a ch-raktárakat és sokkal kisebb eséllyel tör rám estefelé az éhség.

Mivel igyekszem minél változatosabban főzni, új alapanyagokat beiktatni, viszonylag sok alternatívát próbáltam ki a fehér rizs, illetve a fehér lisztből készült tészta helyettesítésére:

  • Basmati rizs (az egyik legjobb értékekkel rendelkező, hosszú szemű rizs, egyik kedvencem)
  • Jázmin rizs (hasonló a basmati rizshez, az értékei miatt inkább előbbit használom, de amikor ezt találom a boltban, szívesen használom)
  • Barna rizs
  • Indián rizs / vadrizs
  • Teljes kiőrlésű kuszkusz
  • Bulgur
  • Hajdina
  • Teljes kiőrlésű tönkölytészta
  • Durum tészta

A tésztákból szárazon mérve 50 g-ot fogyasztok egy étkezésre, így bőven belefér a napi étkezésekbe. Rizsből, egyéb rizshelyettesítőkből kb. 2-3 evőkanállal fogyasztok étkezésenként

Sok életmódváltó/fogyókúrázó tekint ellenségként a burgonyára. Számomra viszont a burgonya nem tartozott és tartozik a tiltott kategóriába, hetente egyszer fogyasztva, 2 kisebb darabot héjában megsütve tapasztalatom szerint bátran lehet fogyasztani.  Alternatívaként használható a csicsóka, amit én is gyakran készítek.

A következő bejegyzés az egyéb, általam használt és fogyasztott élelmiszereket fogja bemutatni.

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár