Infó / ötletek

Alapanyagok 2 – Cukorhelyettesítők

A cukor pótlásánál a lehetőségek tárháza végtelen.

Nagyon jó összefoglalót találtok az édesítésről itt: http://www.mindenmentes.hu/2012/11/edeskek-cukorpotlok-edesitoszerek_11.html

Az általam használt cukorpótlók:

  • Dia Wellness 4:1 , 99% eritrit + 1 % stevia: ezt használom a leggyakrabban, kb. négyszeres az édesítőereje a cukorhoz képest
  • Dia Wellness folyékony édesítőszer
  • Süssina tabletta a kávéba
  • Xilit / nyírfacukor: van felszívódó ch tartalma, 1:1 arányban édesít a cukorhoz képest (érzékenyebb gyomrúaknak okozhat problémát)
  • Eritrit: nagyon sokan használják, semmi nem szívódik fel belőle, mi viszont érzünk rajta egyfajta mellékízt (hűvös, kicsit csípős), emiatt nem használjuk már
  • Sütéshez Update 1 vaníliás xilit
  • Méz (nyersen)
  • Alkalmanként finomítatlan nádcukor, kis mennyiségben, pl. kelt tésztákhoz

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a méz bár nagyon egészséges, bizonyos hőfok felett minden hasznos tápanyag elillan belőle, és cukorként viselkedik. Én ennek ellenére alkalmanként használom, főleg nyersen.

Sokan kerülik a fruktózt is, az én folyékony édesítőmben benne van, nekem nem okozott különösebb problémát, de ha valaki kerüli, más lehetőségeket érdemes keresni.

A következő bejegyzésben az egyéb élelmiszerekkel kapcsolatban fogom megosztani a tapasztalataimat.