recept

Fedezd fel a tested, avagy mire vagyok képes?

Közhelynek tűnhet, de tény, hogy az vagy, amit megeszel, és nem mindegy, hogy mit. Én vallom és saját testemen is tapasztalom, hogy az egészséges életmód 70%-a a megfelelő, helyes és MINŐSÉGI táplálkozás és 30%-a a HATÉKONY mozgásmód. Mit is jelent, hogy hatékony? Nos, erre a TE tested mondja meg a végső választ. Nincs általános recept, ami mindenkire érvényes, neked kell kitapasztalnod. Mindenki szervezete másképpen reagál egy adott edzésre, mozgásformára. De a legfontosabb, hogy szenvedélyből csináld. Nincs felemelőbb érzés, amikor egy kemény edzés után libabőrösen mész haza és azt érzed, hogy igen, erre az edzésre érdemes volt eljönnöm, kiléptem a komfortzónából és ismét tettem a fejlődésemért. Az út, amikor felfedezed a tested energiáit, azt, hogy mire vagy képes egy edzés során és mi a megfelelő edzésmód, ami boldogsághormonnal tölt fel – lehet hosszú évek felfedezése is. Nem mindenki találja meg elsőre a számára megfelelő mozgásformát, de ne add fel, tesztelt magad, tesztelt a tested reakcióit és keresd, kutakodj, ameddig meg nem találod a megfelelő mozgástípust önmagad számára. Szeresd és tisztelt a tested, figyeld, hogy mit igényel és add meg neki.

Hogyan kezdjek hozzá, avagy miből fakad a belső motiváció?

Tapasztalataim szerint azok az emberek, akik a szüleiktől látták a mozgás szeretetét, akik együtt sportoltak a családtagjaikkal, azok számára ugyanolyan fontos felnőtt korban is a mozgás szeretete. Nagyon fontos a hiteles minta ezen a téren is. Úgy gondolom, hogy azok a szülők, akik gyermekkorban megszerettetik gyermekükkel a mozgást nem csak fizikai, szellemi, de a lelki fejlődésükhöz is nagyban hozzájárultak.

Egy kedves férfi ismerősöm szokta mondani, hogy az ember mindent megtesz, hogy 40 éves koráig lerombolja a szervezetét, 40 felett pedig mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze azt. És valóban! Azt látom az emberek többségénél, hogy amikor valami „csavar” történik az agyban (akár gyermeke születik), akkor rájön, hogy valahogyan még ki kell húzni a fennmaradó 40 évet. És a hangsúly azon van, hogy nem mindegy, hogy hogyan, milyen egészségi állapotban teszi mindezt. Ilyenkor elkezd utána olvasni, hogy mi a helyes táplálkozás, mi az, hogy szénhidrát vagy glikémiás index, ez hogyan hat a szervezetére, és elkezd mozogni. Bizony nem mindegy, hogy járókerettel mész a gyógyszertárba kiváltani a magas vérnyomás elleni készítményedet, vagy könnyebb sétával. Legyél akárhány éves is, SOSEM KÉSŐ elkezdeni mozogni.

Én sosem voltam kövér gyerek, de sajnálatos módon tinédzser koromban én is beleestem abba hibába, hogy a nem megfelelő táplálkozás és kevés mozgás miatt felszaladt rám +25 kg. Sosem felejtem el, amikor az iskolaorvosnál végeztük el az általános vizsgálatokat és 15 évesen, 168 cm magasságomhoz 75 kg társult. A legdurvább az volt, hogy mindez a súlyfelesleg mindössze négy hónap alatt szaladt fel rám. Persze ezt követte a magas vérnyomás és az ezzel járó kellemetlenségek. De hála egy kedves úriembernek, aki rácsapva a fenekemre csak annyit mondott, hogy „hú ez mekkora nagy” felismertette velem azt, hogy el kell indulnom a változtatás útján – egy minőségi életmódbeli változtatás útján. Számomra ez volt az indító motiváció.

Sok ember esetében valami trauma kell ahhoz, hogy rájöjjön, hogy valami nincs rendben és változtatnia kell az életén. Ez lehet egy „kedves” orvos is, aki jelzi a betege felé, hogyha így pusztítja tovább a testét 10 évvel korábban fog meghalni.

Számtalan motiváció lehet, ami elindít a változtatás útján. De minden fejben dől el, a TE fejedben. Ha van kellő kitartásod, akkor sikerülni fog. Mindannyian mások vagyunk, de a legfontosabb az, hogy bármilyen mozgást is végzel szívből, szenvedélyből, élvezetből tedd.  A kezdeti idők nagyon nehezek, borzasztóan tud fájni az izomláz, az, hogy kiköpöd a tüdőd az első 50 m után, de ne add fel, hanem légy büszke magadra, hogy ma is tettél valamit az egészségedért, fizikumodért. Kis lépésekben kell haladni, ne akarj egyből nagy eredményeket. Az igazi és maradandó dolgokért keményen kell megküzdeni. Meglátod, idővel jönnek az eredmények, a sikerélmények. Sose foglalkozz azzal, hogy ki mit mond, vagy esetlegesen irigy az eredményeidre, csak menj tovább a kitűzött úton. Hidd el, sikerülni fog!

Miért fontos a mozgás?

Erről már mindenki írt mindenféle formában, hogy fontos, mert fejlődik az állóképességed, az erő, lefogysz, egészséges leszel, prevenció stb. Ezeket ti is tudjátok! De a nagy kérdés, hogy számodra miért fontos a mozgás? Tény, hogy ameddig nem tapasztalod meg az ezzel járó örömet és boldogságot, baromira nem fog téged érdekelni a mozgás. Meg kell keresni azt a pluszt, amit az a bizonyos mozgásforma ad neked. Olyan ez, mint egy felfedezőút, ahol próbára teheted önmagad képességeit.

Hogyan kezdj hozzá, hogyan indulj el?

Belső, igazi mély elhatározás

Elsősorban kell az a belső érzés, ami miatt életmódot szeretnél változtatni. Ennek mély elhatározásnak, döntésnek kell lennie, ami nem lehet egy hirtelen fellángolás, mert az nagyon hamar tovaszáll.

Cél

Legyen egy kitűzött célod, amit el akarsz érni. Akár fogyás, akár izmosodás is az, de legyen konkrét elhatározásod.

Edzésforma, edzésformák

Válaszd ki a megfelelő edzésformát vagy edzésformákat. Ez lehet bármilyen aerobik óra, futás, crossfit, tánc, edzőtermi edzés  stb. A legfontosabb, hogy élvezd!

Szakmai támogatás

Ha edzőtermi edzést választasz, javaslom, hogy vedd igénybe szakember segítségét. A személyi edző segítségedre lehet, hogy hamarabb elérd a célodat, támogat, ellát helyes táplálkozási tanácsokkal, inspirál. Segít, hogy az edzőteremben eltöltött időd hatékony legyen és ami a legfontosabb, megtanít a szabályos gyakorlatok kivitelezésére és a gyakorlatok megfelelő technikájára.

Megfelelő edzésterv

Legyen egy hatékony edzésterved, ami segít az utadon. Egy jól megszerkesztett edzésterv segít neked abban, hogy elérd a kitűzött célod.

Támogatók

Legyen egy lelki társad, aki támogat ebben. Lehet a párod vagy a barátod, teljesen mindegy, de olyan személy legyen, aki melletted van, inspirál és támogat.

Mozgás párban

Ha nem csoportos órára jársz, vagy ha nincs melletted egy személyi edző, és nem megy egyedül, akkor vidd magaddal a barátnődet, barátodat, lakótársadat. Ketten könnyebb és tudjátok egymást inspirálni, támogatni. Akinek pedig kutyája van, annak ajánlom a közös futást, hatalmas élmény!

Tévhitek, tudatos manipulálás

Engedjétek meg, hogy régi sérelmemet kiírjam magamból. Eléggé vehemens ember vagyok, igaz mára lenyugodtam már, de vannak dolgok, amikre kinyílik a kisbicska a zsebemben. Ez nem más, mint a mai „minőségi” egészség, wellness, stb. magazinok. Nem említenék itt neveket, mert sajnos a legtöbb hulladék és azok, akik ezeket megírják, és kiadják, külön megérdemelnének egy vállveregetést. Istent játszva megmondják, hogy neked a hétköznapi, dolgozó nőnek, anyának hogyan kell kinéznie. Csodálatos retusált fotókon megmutatják, hogy ki az „igaz nő”. Mert szerintük az igazi nő hibátlan, barna bőrű, feszes testű, anyajegy, gyermekkori sérülés és striamentes. Ez most komoly? Tudtommal az igazi nőiesség belülről fakad és ha ehhez társul még egy szépen formált test, az már csak ráadás. Imádom, amikor ismert emberek „tökéletes” fotói vannak a címlapokon azzal a történettel, hogy ők bezzeg egy hónap alatt fogytak 15 kg és alig tettek érte valamit. Micsoda? Ezekkel az emberekkel járok egy edzőterembe és látom hogyan néznek ki. Közel sincsenek abban a testi állapotban, mint a címlapon. A Cash&Carry (vedd és vidd) szlogen nagyon bevált módszere a manipulációnak. A hölgyek ezer számra vásárolják az efféle „minőségi” agy és lélekromboló magazinokat, azonnal hoznak egy gyors elhatározást, hogy ők is lefogynak majd egy hónap alatt 15 kg. Belevágnak a betarthatatlan éhezős diétába, miközben szenvednek. Aztán belefáradva a „szuper hatékony” diétába összetörten tömik magukba a töménytelen mennyiségű cukrot, hogy némi boldogsághormonhoz jussanak, miközben megmagyarázzák maguknak, hogy ők nem képesek elérni a céljukat. A legrosszabb pedig az, hogy mindezt el is hiszik. Aztán csodálkozunk, hogy mennyi mosoly és önbizalom nélküli nő mászkál az utcákon. Hozzátenném, hogy azok a nők is önbizalom hiányosak, akik tényleg jól néznek ki.  De hála a magazinok és a társadalom manipulációjának megölik benne azt a nőiességet és önbizalmat, amije van, miközben elfelejti észrevenni az önmagában rejlő szépségeket, az igazi NŐT! Végül is a magazinok elérik a céljukat, mert a bennük lévő csodakrémeket, amit csak magadra kell kenni és eltűnik az összes zsír, narancsbőr rólad a hölgyek megvásárolják.

Kedves Hölgyeim! Ne higgyetek ezeknek a magazinoknak. A ti testeket, a ti lelketek, amit csak ti ismertek, ne hagyjátok magatokat megtéveszteni, átverni.