A tél a nehezebb, tartalmasabb ételek időszaka is, amihez elválaszthatatlanul hozzátartoznak a káposztás ételek, a töltött, rakott, székelykáposzta is. Most az utóbbiból mutatom meg nektek az én verziómat, amelynek savát – borsát az ízfokozó és tartósítószermentes, füstöléssel tartósított házi húsfélék adják. Ezektől lesz különlegesen finom az étel!
- 2 vékony szelet füstölt házi szalonna
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 tk. pirospaprika
- 500 g csirkemell
- kevés só
- frissen őrölt bors
- néhány babérlevél
- 650 g házi savanyú káposzta
- kis darab házi füstölt kolbász
A szalonnát apró kockákra vágtam, zsírját kiolvasztottam, majd ezen pároltam meg az apró kockákra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma megpuhult, lehúztam a tűzről, pirospaprikát adtam hozzá, majd azonnal felöntöttem fél pohárnyi vízzel. Hozzáadtam a csirkemellet. Enyhén sóztam (vigyázva, mert a káposzta is sós lehet), borsoztam, néhány babérlevelet adtam hozzá, majd fehéredésig pároltam. Ekkor hozzáadtam a kimosott savanyú káposztát, majd a felkarikázott kolbászt, és fedő alatt, lassú tűzön pároltam. Figyelni kell rá, hogy a vizet pótoljuk, ha teljesen elpárologna!
5 – 6 adag lesz belőle