recept

Kényeztető hétvégi reggeli: skót pottyantott palacsinta

A Három jó dolog a tányéron című szakácskönyv első kipróbált receptje – éppen lusta vasárnap reggelekre való :). Én feleztem a könyvben megadott alapanyagok mennyiségét, így 3-4 adag (12 palacsinta) lett belőle.

  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 bő tk. sütőpor
  • 35 g finomítatlan nádcukor
  • 75 g mogyoróvaj (nálunk házi, de a boltban kapható hozzáadott cukor nélküli is megfelel)
  • 150 ml zsírszegény tej
  • 1 nagy tojás felverve
  • szőlőmagolaj
  • a tálaláshoz juharszirup (vagy ízlés szerint méz, gyümölcsöntet, lekvár)

A lisztet és a sütőport elkevertem a cukorral. A mogyoróvajat 50 ml tejjel egy kis habverő segítségével addig kevertem, amíg folyékony masszát kaptam, majd fokozatosan adagolva adtam hozzá a többi tejet, végül pedig a felvert tojásokat. Tapadásmentes serpenyőben felforrósítottam a szőlőmagolajat, majd egy evőkanálnyi adagonként “pottyantottam” bele a tésztát. Addig sütöttem mindkét oldalát, amíg szép aranybarna lett, és a tészta kicsit felemelkedett.

Juharsziruppal tálaltam.