Itt találtam egy ígéretesnek tűnő ciabatta receptet, és mivel én is előnyben részesítem a házilag készült péksütiket, a receptet meglátni, megszeretni és elkészíteni egy pillanat műve volt :).
A kovászhoz:
- 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 150 ml víz
- 1/2 cs. szárított élesztő
A tésztához:
- 300 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 tk. finomítatlan nádcukor
- 1/2 cs. szárított élesztő
- 2 tk. só
- 250 ml víz
A feltéthez:
- néhány édes koktélparadicsom
- só, frissen őrölt bors
- kevés extra szűz olívaolaj
A kovász alkotóelemeit alaposan elkevertem, majd kelesztőtálban 24 órára a hűtőszekrénybe tettem.
Másnap a liszttel elkevertem a cukrot és az élesztőt, majd sóztam és ráöntöttem a langyos vizet. Kb. 10 perc múlva adtam hozzá a kovászt. A tésztát összegyúrtam, majd letakarva, meleg helyen 1 órán át kelni hagytam.
A tészta meglehetősen ragacsos maradt, így liszttel vastagon megszórt szilikonlapra terítettem. Csak kézzel nyújtottam el, hogy szép levegős maradjon.
A tészta 2 szélét felhajtottam, majd az egészet félbehajtottam, ahogy itt látjátok. Én végül csak 6 téglalapot formáztam belőle, és előmelegített sütőben megsütöttem a kis ciabattákat.
A klasszikus szódás kenyér, a maglisztes kenyér és a magvas kenyér mellett ez a recept is hozzá fog tartozni a mindennapi életünkhöz, köszönet érte :).
Egyszerű feltétként a paradicsomokat négyfelé vágtam, sóztam, borsoztam, olívaolajjal átforgattam. Nincs is ennél kellemesebb reggeli egy forró nyári reggelen. :)
6 ciabatta lesz belőle