recept

Házi rozsos ciabatta paradicsommal és olívaolajjal

Itt találtam egy ígéretesnek tűnő ciabatta receptet, és mivel én is előnyben részesítem a házilag készült péksütiket, a receptet meglátni, megszeretni és elkészíteni egy pillanat műve volt :).

A kovászhoz:

  • 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 150 ml víz
  • 1/2 cs. szárított élesztő

A tésztához:

  • 300 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 tk. finomítatlan nádcukor
  • 1/2 cs. szárított élesztő
  • 2 tk. só
  • 250 ml víz

A feltéthez:

  • néhány édes koktélparadicsom
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés extra szűz olívaolaj

A kovász alkotóelemeit alaposan elkevertem, majd kelesztőtálban 24 órára a hűtőszekrénybe tettem.

Másnap a liszttel elkevertem a cukrot és az élesztőt, majd sóztam és ráöntöttem a langyos vizet. Kb. 10 perc múlva adtam hozzá a kovászt. A tésztát összegyúrtam, majd letakarva, meleg helyen 1 órán át kelni hagytam.

A tészta meglehetősen ragacsos maradt, így liszttel vastagon megszórt szilikonlapra terítettem. Csak kézzel nyújtottam el, hogy szép levegős maradjon.

A tészta 2 szélét felhajtottam, majd az egészet félbehajtottam, ahogy itt látjátok. Én végül csak 6 téglalapot formáztam belőle, és előmelegített sütőben megsütöttem a kis ciabattákat.

A klasszikus szódás kenyér, a maglisztes kenyér és a magvas kenyér mellett ez a recept is hozzá fog tartozni a mindennapi életünkhöz, köszönet érte :).

Egyszerű feltétként a paradicsomokat négyfelé vágtam, sóztam, borsoztam, olívaolajjal átforgattam. Nincs is ennél kellemesebb reggeli egy forró nyári reggelen. :)

6 ciabatta lesz belőle