Barátainktól nagyobb adag zöldborsót kaptunk, így kedvünkre tobzódhattunk a harsogóan friss zöldségben. Egyik kedvencünk, a zöldborsófőzelék is terítékre került, kicsit átalakítva.
A főzelékhez:
- Extra szűz olívaolaj
- Kb. 600-650 g zöldborsó (pucolás előtt 1000 g)
- 2 újhagyma fehér része
- só, frissen őrölt bors
- 1 bögrényi rizstej
- 1-2 tk keményítő
A fasírthoz:
- 2 kisebb tonhalkonzerv (összesen kb. 160-170g)
- 2-3 ek. tönkölykorpa
- 1 tojásfehérje
- 1 újhagyma, a zöldjével
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 kk. pirospaprika
- friss kapor
- kevés rizstej
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
Az olívaolajon elkezdtem párolni a zöldborsót és a felszeletelt újhagymát. Annyi vízzel öntöttem fel, ami éppen ellepi, majd fedő alatt majdnem teljesen megpuhítottam. Közben sóztam, borsoztam. Végül felöntöttem rizstejjel, egy részét turmixoltam, illetve kevés hideg vízben elkevert keményítővel segítettem rá a sűrítésre.
A fasírt hozzávalóit alaposan eldolgoztam, fél órára állni hagytam. Ekkor, ha szükséges, még adhatunk hozzá folyadékot vagy tönkölykorpát. 1-1 evőkanálnyi masszát szilikonos muffin formába halmoztam, majd közepesen meleg sütőben készre sütöttem.
4 adag főzelék és 8-10 fasírt lesz belőle