A bab – zab burger kapcsán ajánlották egy csoportban, hogy kölesből is lehet fasírtot készíteni. Nekem sem kellett több (főleg, mivel némi maradék főtt köles is lapult a hűtőszekrényben), azonnal kipróbáltam.
A fasírthoz:
- 100 g köles, háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzve, kihűtve
- 2 ek. tönkölykorpa
- 1 csapott tk. pirospaprika
- 1 csapott tk. majoránna
- só, frissen őrölt bors
- 1 tojás, felverve
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
A körethez:
- 2 nagyobb újburgonya, 1/2 cm vastag hasábokra vágva
- 1 karalábé, 1/2 cm vastag hasábokra vágva
- 2 nagyobb sárgarépa, , 1/2 cm vastag szeletekre vágva
- 1 cukkini, , 1/2 cm vastag szeletekre vágva
- 1 lilahagyma, 8 cikkre vágva
- extra szűz olívaolaj
- só
A salátához:
- piros és sárga koktélparadicsom vegyesen
- zöldpaprika
- újhagyma
- só
- fehérborecet
- kevés DW Édes folyékony édesítőszere
Nálunk a köles maradék köret volt, ezt elkevertem a tönkölykorpával, a fűszerekkel, majd sóztam és borsoztam. A felvert tojást külön elkevertem az olívaolajjal, majd mindent alaposan összedolgoztam. 1-2 ek. köleses keveréket szilikon muffin formákba halmoztam, majd közepesen meleg sütőben sütöttem készre.
A körethez egy sütőpapírral borított tepsit vékonyan kikentem olívaolajjal, majd erre helyeztem a zöldségszeleteket. A tetejüket ismét olívaolajjal kentem meg, majd enyhén sóztam. Alacsony hőfokon sütöttem őket készre, időközben egyszer meg is fordítottam a szeleteket.
A saláta hozzávalóit daraboltam, elkevertem, majd a salátát egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem.
10 kölesfasírt, 2-3 adag köret és tetszés szerinti mennyiségű saláta lesz ebből az adagból