recept

Kölesfasírt sült zöldségekkel és salátával

A bab – zab burger kapcsán ajánlották egy csoportban, hogy kölesből is lehet fasírtot készíteni. Nekem sem kellett több (főleg, mivel némi maradék főtt köles is lapult a hűtőszekrényben), azonnal kipróbáltam.

A fasírthoz:

  • 100 g köles, háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzve, kihűtve
  • 2 ek. tönkölykorpa
  • 1 csapott tk. pirospaprika
  • 1 csapott tk. majoránna
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 tojás, felverve
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj

A körethez:

  • 2 nagyobb újburgonya, 1/2 cm vastag hasábokra vágva
  • 1 karalábé, 1/2 cm vastag hasábokra vágva
  • 2 nagyobb sárgarépa, , 1/2 cm vastag szeletekre vágva
  • 1 cukkini, , 1/2 cm vastag szeletekre vágva
  • 1 lilahagyma, 8 cikkre vágva
  • extra szűz olívaolaj

A salátához:

  • piros és sárga koktélparadicsom vegyesen
  • zöldpaprika
  • újhagyma
  • fehérborecet
  • kevés DW Édes folyékony édesítőszere

Nálunk a köles maradék köret volt, ezt elkevertem a tönkölykorpával, a fűszerekkel, majd sóztam és borsoztam. A felvert tojást külön elkevertem az olívaolajjal, majd mindent alaposan összedolgoztam. 1-2 ek. köleses keveréket szilikon muffin formákba halmoztam, majd közepesen meleg sütőben sütöttem készre.

A körethez egy sütőpapírral borított tepsit vékonyan kikentem olívaolajjal, majd erre helyeztem a zöldségszeleteket. A tetejüket ismét olívaolajjal kentem meg, majd enyhén sóztam. Alacsony hőfokon sütöttem őket készre, időközben egyszer meg is fordítottam a szeleteket.

A saláta hozzávalóit daraboltam, elkevertem, majd a salátát egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem.

10 kölesfasírt, 2-3 adag köret és tetszés szerinti mennyiségű saláta lesz ebből az adagból