Éppen nemrég írtam arról, hogy túl lehet lépni a rántott patisszonon :), azonban tagadhatatlan, hogy nálunk is nagy kedvenc ennek a klasszikus ételnek a kissé átalakított változata.
A patisszonhoz:
- 1 patisszon, kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágva
- só
- mustár
- teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- tojásfehérje
- zabkorpa vagy tönkölykorpa
- extra szűz olívaolaj
A tócsnihoz:
- 1 nagyobb cukkini, lereszelve
- só, frissen őrölt bors
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek. chia mag, 1 vízben előre beáztatva (ezt használtam kötőanyagként tojás helyett)
- annyi csicseriborsó liszt, amennyit felvesz
A körethez:
- burgonya
- hagyma
- extra szűz olívaolaj
A patisszont sóztam, mustárral vékonyan bekentem, állni hagytam, majd lisztbe, felvert tojásfehérjébe és korpába panírozva, kevés extra szűz olívaolajon, serpenyőben sütöttem pirosra. (Próbálkoztam sütőben is megsütni, de nem sikerült.)
A tócsni hozzávalóit összekevertem, állni hagytam, majd olívaolajjal kikent tepsiben ellapogatva sütöttem őket pirosra. (A tetejüket is lekentem olívaolajjal, ecset segítségével).
Tepsis burgonyát készítettem még hozzá: a feldarabolt burgonyát és hagymát olívaolajjal összeforgattam, és sütőben sütöttem készre. Csak utólag sóztam.
Nagy adag friss salátát is ettünk hozzá, kiadós vasárnapi ebéd volt.
5-6 adag lesz belőle