recept

Rántott patisszon cukkini tócsnival és tepsis burgonyával

Éppen nemrég írtam arról, hogy túl lehet lépni a rántott patisszonon :), azonban tagadhatatlan, hogy nálunk is nagy kedvenc ennek a klasszikus ételnek a kissé átalakított változata.

A patisszonhoz:

  • 1 patisszon, kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágva
  • mustár
  • teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • tojásfehérje
  • zabkorpa vagy tönkölykorpa
  • extra szűz olívaolaj

A tócsnihoz:

  • 1 nagyobb cukkini, lereszelve
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek. chia mag, 1 vízben előre beáztatva (ezt használtam kötőanyagként tojás helyett)
  • annyi csicseriborsó liszt, amennyit felvesz

A körethez:

  • burgonya
  • hagyma
  • extra szűz olívaolaj

A patisszont sóztam, mustárral vékonyan bekentem, állni hagytam, majd lisztbe, felvert tojásfehérjébe és korpába panírozva, kevés extra szűz olívaolajon, serpenyőben sütöttem pirosra. (Próbálkoztam sütőben is megsütni, de nem sikerült.)

A tócsni hozzávalóit összekevertem, állni hagytam, majd olívaolajjal kikent tepsiben ellapogatva sütöttem őket pirosra. (A tetejüket is lekentem olívaolajjal, ecset segítségével).

Tepsis burgonyát készítettem még hozzá: a feldarabolt burgonyát és hagymát olívaolajjal összeforgattam, és sütőben sütöttem készre. Csak utólag sóztam.

Nagy adag friss salátát is ettünk hozzá, kiadós vasárnapi ebéd volt.

5-6 adag lesz belőle