recept

Téli zöldek új köntösben

Ugyan még szerencsére nincs itt a tél, de ez a recept a hideg hónapok során is elérhető (talán kevésbé kedvelt) zöldféléket “dolgoz fel”. A zeller rehabilitációját már megkezdtem, a vadas jellegű csirkével, a téli gyökérsalátával, a vadas karfiollal, és a zeller tócsnival, sőt az ebben a receptben szerepelt köret is szerepelt már a blogon korábban, de ezt az érdekes párosítást még csak most vezettem be a konyhánkba.

A sült zellerhez:

  • 1 nagy fej zeller, hasábokra vágva
  • 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
  • só (csak utólag!)

A fűszeres kelhez:

  • 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • só, frissen őrölt bors
  • chili pehely és ázsiai citromfű ízlés szerint
  • 2 ek. szezámmag

A zellert elkevertem az olívaolajjal, majd tepsibe terítettem és sütőben sütöttem pirosra. Csak utólag sóztam.

Egy wokban olívaolajat hevítettem, majd hozzáadtam a vékony szeletekre vágott hagymát. Amikor megpuhult, jöhetett hozzá az 1 cm-es szeletekre vágott kelkáposzta. Sóztam, borsoztam, dobva-rázva pirítottam-puhítottam. Chili pehellyel és ázsiai citromfűvel fűszereztem, majd szezámmaggal tettem teljessé az ízét.

2 kiadós, vagy 3 kisebb adag lesz belőle