Ha sütikről van szó, Anya az egyszerűséget kedveli: minden egy tálban készüljön, a lehető leggyorsabban, mert a család úgyis 10 perc alatt bármit felfal :). Ennek a receptnek az eredetije tőle származik. Mércének egy kefires poharat használtam.
- 2 ek. lenmagliszt (nem zsírtalanított!) + 5-7 ek. víz
- 2 pohárnyi barna rizsliszt
- 1 pohárnyi hajdinaliszt
- 1 pohárnyi kölesliszt
- 1/2 cs. foszfátmentes sütőpor
- 2 pohárnyi szójajoghurt (kb. 350 g)
- 1 pohárnyi cukornak megfelelő édesítőszer (nálam 1/2 pohárnyi DW 4:1 édesítőszer)
- 1 pohárnyi extra szűz olívaolaj
- 1 kávéskanálnyi vaníliapor
- rizstej – amennyit felvesz
- dió (vagy gyümölcs) a süti tetejére
A lenmaglisztet és a vizet alaposan elkevertem, majd 15 percre állni hagytam. Egy kissé kocsonyás állagú anyagot kell kapnunk – ezzel helyettesítem a felvert tojást. Eközben a sütőt előmelegítettem.
A liszteket elkevertem a sütőporral. Egy másik tálban a joghurtot, édesítőszert, olívaolajat és a vaníliát habverővel homogénre kevertem.
Amikor mindent előkészítettem, a lenmaglisztes keveréket, a sütőporos lisztkeveréket és a folyékony hozzávalókat elegyítettem, majd alaposan elkevertem. A tésztát rizstejjel lazítottam, amíg nokedli sűrűségűnél valamivel tömörebb tésztát kaptam.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát olívaolajjal vékonyan kikentem, ebbe öntöttem a tésztát. Dióval szórtam meg. Közepesen meleg sütőben sütöttem készre (tűpróba!)
10-12 szelet lesz belőle