recept

A világ legegyszerűbb sütije (ami gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes)

Ha sütikről van szó, Anya az egyszerűséget kedveli: minden egy tálban készüljön, a lehető leggyorsabban, mert a család úgyis 10 perc alatt bármit felfal :). Ennek a receptnek az eredetije tőle származik. Mércének egy kefires poharat használtam.

  • 2 ek. lenmagliszt (nem zsírtalanított!) + 5-7 ek. víz
  • 2 pohárnyi barna rizsliszt
  • 1 pohárnyi hajdinaliszt
  • 1 pohárnyi kölesliszt
  • 1/2 cs. foszfátmentes sütőpor
  • 2 pohárnyi szójajoghurt (kb. 350 g)
  • 1 pohárnyi cukornak megfelelő édesítőszer (nálam 1/2 pohárnyi DW 4:1 édesítőszer)
  • 1 pohárnyi extra szűz olívaolaj
  • 1 kávéskanálnyi vaníliapor
  • rizstej – amennyit felvesz
  • dió (vagy gyümölcs) a süti tetejére

A lenmaglisztet és a vizet alaposan elkevertem, majd 15 percre állni hagytam. Egy kissé kocsonyás állagú anyagot kell kapnunk – ezzel helyettesítem a felvert tojást. Eközben a sütőt előmelegítettem.

A liszteket elkevertem a sütőporral. Egy másik tálban a joghurtot, édesítőszert, olívaolajat és a vaníliát habverővel homogénre kevertem.

Amikor mindent előkészítettem, a lenmaglisztes keveréket, a sütőporos lisztkeveréket és a folyékony hozzávalókat elegyítettem, majd alaposan elkevertem. A tésztát rizstejjel lazítottam, amíg nokedli sűrűségűnél valamivel tömörebb tésztát kaptam.

Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát olívaolajjal vékonyan kikentem, ebbe öntöttem a tésztát. Dióval szórtam meg. Közepesen meleg sütőben sütöttem készre (tűpróba!)

10-12 szelet lesz belőle