Ennek a sütinek a glutén-, tej-, tojás- és cukormentes változata már nagy sikerrel szerepelt a blogon, de az eredeti alakbarát verzió sem elhanyagolandó, nagyon finom és kiadós édesség.
A recept a családi gyűjtemény része, forrása egy megsárgult papírfecni… :)
- 2 kis pohár kefir (én a piacról szoktam vásárolni, 175 g) – a továbbiakban ez a pohár lesz a mérce
- 1 pohár extra szűz olívaolaj
- 2 tojás felverve
- 2 pohár nádcukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer ízlés szerint)
- 1 kk. vaníliapor (vagy ízlés szerint egyéb fűszer)
- 4 pohár teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 cs. foszfátmentes sütőpor
- aranymazsola és dió a tetejére (vagy ízlés szerint egyéb csonthéjas / aszalt gyümölcs / meggy / alma)
- almapüré vagy vaníliaöntet a tálaláshoz
2 tálra és egy habverőre lesz szükségünk.
Az egyik tálban a habverő segítségével homogén állagúra kevertem a “nedves” hozzávalókat: a kefirt, az olívaolajat, a tojásokat, a cukrot és a vaníliaport. A másik tálban elegyítettem a “száraz” hozzávalókat: a lisztet és a sütőport.
A következő lépés a nedves és a száraz hozzávalók alapos elkeverése / kidolgozása. Ezt követően 15 percre állni hagytam a tésztát.
Ezalatt egy 22×32 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, ebbe öntöttem a tésztát, amit aranymazsolával és dióval megszórtam, majd előmelegített sütőben közepes lángon készre sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy elkészült-e.
Almapürével tálaltam