Ahogy már a Facebook-oldalamon is többször utaltam rá, ha a debreceni Nagypiacon járok, első utam szinte mindig a gombapulthoz vezet, ahol nem csupán beszerzi az ember az alapanyagot, hanem megáll, kérdez, tanul, beszélget.
István és Andi egy igazi csoda, érdemes ellátogatni a pultjukhoz!
Tőlük származi, ennek a gombagulyásnak az eredeti receptje is, azonban én kicsit átalakítottam, de ha “mindenevő” családotok van :), bátran használjatok kacsazsírt és nokedlit is a levesbe. Ahogy tetszik. :)
Nálunk most éppen hatalmas vihar kerekedett, ilyen barátságtalan időben jó is eszegetni egy ilyen finom, forró, zamatos levest.
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 nagyobb sárgarépa, vékonyra karikázva
- 1 nagyobb petrezselyem, vékonyra karikázva
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kk. pirospaprika
- 300 g vegyes erdei gombakeverék, darabolva
- 100 g rókagomba, darabolva
- 4 db közepes burgonya, felkockázva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- őrölt kömény
- 1-2 ek. sózott paprikakrém (bio termék)
Az olívaolajon párolni kezdtem a sárgarépát és a petrezselymet. Hozzáadtam az egészben hagyott hagymát és fokhagymát is.
Néhány perc múlva a tűzhelyről levéve pirospaprikával megszórtam, elkevertem, majd kevés hideg vízzel felöntöttem.
A tűzhelyre visszatéve kb. 1,2 l vízzel felöntöttem. Jöhetett hozzá az illatos erdei gomba keverék, a rókagomba és az újburgonya is.
Sóztam-borsoztam, őrölt köménnyel fűszereztem, majd sózott paprikakrémmel állítottam be az ízét (aki szereti, használhat csípőset is).
Ha sűrűnek ítéljük, hígíthatjuk, de jó gazdag levesként önálló étkezésként is megállja a helyét.
4 adag lesz belőle