életmód inspiráció

Mini Galaxis útikalauz tudatos konyhatündéreknek – 3 x 3 tuti tipp a mindennapokhoz

Nincs egy gyűrű mindenek felett, itt és most nem fogsz olyan tuti tippeket olvasni, amitől egycsapásra csillogni-villogni fog a lakásod, miközben szolid sminkben boldogan teszed le a három fogásos vasárnapi ebédet a csillogó szemű családod elé. Főleg, mert ebben nem én lennék a legjobb tanítómester. :)

Sokkal inkább olyan tippeket szerettem volna összegyűjteni Neked, amit én magam is alkalmazok, és ami talán segít abban, hogy Te is felismerd: nem te vagy a ház(tartás)ért, sokkal inkább a ház(tartás) van érted!

Első pont: Elengedés és (Újra)tervezés

  1. Azt látod és láttad magad körül, hogy látszólag sehol egy egy porszem sincsen széles-e világban, mindig tele vannak a hűtők finom falatokkal, ropogósra vannak vasalva a pólók és mindig kell valamit csinálni? Nos, lehet, hogy ideje átgondolni ezeket a valójában saját magunk és a társadalom által kreált kényszerpályákat, és újratervezni: valóban kell, vagy csak így szoktuk?
  2. A szombat délelőtti program a nagy-bevásárlás, délután jöhet a takarítás, hogy vasárnap aztán egész délelőtt lehessen főzni? Hopp, hiszen ezzel véget is ért a hétvége! Esetleg újra lehet tervezni ezeket a tevékenységeket az erőforrások optimalizálásával? Megér egy próbát?
  3. A lakásnak tisztának kell lennie. Vasárnap meleg ebédnek kell az asztalon lennie, lehetőleg pontban délben. Úgy kell aludni menni, hogy a mosogatóban egy darab mosatlan edény sem lehet. Ki döntötte el azt, hogy ennek így kell lennie? És mivel az előző kérdésre nyilván senki sem tud válaszolni, mi lenne, ha azok, akik jelenleg egy háztartásban élünk, esetleg másképpen döntenének?

Második pont: Tervezés és további tervezés

  1. A mágikus heti terv: a hétvége romba döntése helyett osszuk fel a hét napjait részfeladatokra. Hétfő – fürdőszoba takarítás és fehér ruhák kimosása. Kedd – konyha és a ruhák egy részének kivasalása… Érdemes valós célokat kitűzni, így ha megcsúszunk egy napot, akkor sem kell éjfélkor bajlódnunk a (vegán) töltött káposzta töltögetésével. Ha pedig kimarad egy részfeladat? No és akkor mi van? Ahogy Aliz barátnőm szokta idézni: másnap is felkel a nap és ugyanolyan ízű lesz a rántotta. (A mi esetünkben a tofurántotta.)
  2. Vonódjon be a család: a lakás mindenkinek az otthona. Sem a gyerekek, sem a férfiak nem segítenek a házimunkában, hanem ők is felelősséggel tartoznak az életterükért. Mindenkinek meglehet a saját feladata, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Egy falra akasztott táblán akár nyomon is követhető, hogy kinek sikerült teljesítenie a napi feladatát, így mindenki számára egyértelmű lesz a haladás.
  3. A tökéletesség fárasztó. Egy kis porszem vagy hajszál teljesen rendben van. Ebből látszik, hogy szerencsére nem egy múzeumban élünk. :)

Harmadik pont: És akkor mi a helyzet a konyhával?

  1. Használj fel mindent! Ez igaz bármilyen alapanyagra, ételre, sőt kozmetikumra is. Belátással vásárolj, tudd, hogy mi az elég, és mi az, amit belátható időn belül fel tudsz használni. Nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor kókadt zöldségek serege bandukol a vesztőhelyük felé – holott egy csavarral talán még őket is fel lehetne használni egy smoothie vagy egy krémleves erejéig.
  2. Fagyassz! Nem győzöm hangsúlyozni, mekkora segítőtársunk a fagyasztó. Zöldségek, főtt hüvelyesek, tészta vagy rizs – szinte bármi kiválóan fagyasztható, a készételekről nem is beszélve. A fagyasztott ételeket újra is lehet gondolni (további ötleteket találsz a Facebook-oldalamon), így soha nem unod meg a rejtett kincseket.
  3. A mértékletesség erény. Az étkezésben IS nagyon fontos, hogy tudd: mi az elég. Étkezz színesen, változatosan, növényi alapokon, a minőséget és ne a mennyiséget helyezve a középpontba. Ha ezt a gondolatot a vásárlásaid irányába is elviszed, jó úton jársz ahhoz, hogy te is tudatos konyhatündér légy!

Érdekelnek további ötletek is? Jelezd nekem kommentben, miről olvasnál még szívesen! :)