A növényi alapú étkezést követők körében állandó és biztos pont Steiner Kristóf munkássága – én is megvásároltam a könyveit és érdeklődve figyelem az írásait is. Ennek a cookie-nak is Kristóf receptje adta az alapot, de azóta már több változatban is elkészült.
Nagyon finom kávé vagy tea mellé, tízóraira vagy uzsonnára, az ebédes dobozban vagy kirándulás alatt is egészséges, ízletes, változatos és fantasztikusan könnyen / gyorsan elkészíthető.
A rövid recept így hangzana: 5 perc munka, majd 10-15 perc sütés. De ne aggódj, hozom a részleteket is. :)
- 2 csésze zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
- csipetnyi só
- 0,5 zacskó sütőpor
- 1 csésze nádcukor (vagy diétádnak megfelelő édesítőszer)
- 0,5 csésze extra szűz olívaolaj
- 0,25 csésze növényi tej
- 1 vaníliarúd kikapart magvai VAGY 2 cs. bourbon vaníliás cukor
- 100 g (egy csomag) csokicsepp VAGY 100 g marcipán és 2ek. reszelt narancshéj
Egy keverőtálban alaposan elkeverjük a lisztet, a sót, a sütőport és a nádcukrot.
Egy másik edényben elkeverjük a nedves hozzávalókat, azaz az olívaolajat, a tetszőleges növényi tejet, és ehhez a keverékhez adjuk a tetszés szerinti vaníliát is.
Végül a lisztes keveréket összedolgozzuk az olajos keverékkel, ha szükséges, még liszttel vagy növényi tejjel alakíthatunk az állagán. Legvégül pedig az ízesítő kerül bele: nálunk a két kedvenc a csokicseppes (ez van a képen) és a narancsos-marcipános, de további ötletekkel még biztosan érkezni fogok! :)
Két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egyforma méretű golyókat formázunk, amit egyforma méretűre lapogatunk – nálunk 16 – 18 darab lett belőle, figyeljünk arra, hogy elég hely legyen közöttük és ne folyjanak össze a kekszecskék.
180 C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben sütöttem kb. 10-15 percig. Kristóf ajánlása a 190 C-on sütés 11 percig, majd állni kell hagyni a sütiket. Várd meg, amíg teljesen kihűlnek, csak utána kapkodjátok ki a tepsiből! :)