Ha követed a Facebook- vagy az Instagram-oldalamat, akkor már találkozhattál egy “laza napi” bejegyzéssel, azaz egy ebéddel, ami szinte 0 munkával készült, mégis nagyon tetszett nekünk. A Facebook-bejegyzést itt találod, az Instagram-bejegyzést pedig itt. Minimális alapanyagból, kedvező költségvetéssel készült ez az ebéd, sőt mi több, még maradt is némi étel az ebéd után.

Mivel menüt tervezek, általában a hétvége felé közeledve egyre inkább fogynak az ételek és alapanyagok a hűtőszekrényből; de van amikor két nap ugyanaz az ebéd. Sokszor azonban az étel nem csak nem vész el, hanem át is alakul, hogy ne unjuk meg, így történt ez most is. Körbenéztem a kis konyhánkban és kamránkban, hogy mi lapul még benne, így született ez az étel, amiből nekünk még 3 adag lett, így belefért egy munkahelyi ebédes doboz is az itthoni ebédek mellett.

Legyen ez inkább ötlet és inspiráció, mint recept! Nézz körül, mi bújik meg nálad és alkoss valami újat! :)

  • 1 + 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb lila hagyma, apró kockákra vágva
  • 0,5 bögre párolt borsó
  • 0,5 bögre párolt kukorica
  • 0,25 bögre párolt sárgarépa
  • 0,25 üveg sűrített paradicsom (kb. 80 – 100 g)
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. fokhagyma por
  • 1/2 tk. kakukkfű
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1 tonhal konzerv (saját levében – lecsöpögtetve)
  • 1 lazac konzerv (saját levében – lecsöpögtetve)
  • 200 g durum tészta

Egy nagyobb serpenyőben melegíteni kezdjük az olívaolajat. Hozzáadjuk és párolni kezdjük az apró kockákra vágott lila hagymát. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a borsót, a kukoricát és a sárgarépát, és összeforgatjuk, kicsit átsütjük a zöldségeket.

Ha maradék sűrített paradicsomot használunk, akkor forrásban lévő vízzel felöntjük az üveget, majd alaposan összerázzuk és a kapott paradicsomos szószt a zöldségekre öntjük – így maradéktalanul fel tudjuk használni az üveg tartalmát.

Ezután fűszerezzük a ragut: én most az olaszos irányt hangsúlyozva bazsalikomot, oregánót, fokhagyma port és kevés kakukkfüvet használtam, de ezt rád bízom, használd bátran a kedvenc fűszereidet! :) Sóztam és borsoztam is.

Ha vegán vagy, ezen a ponton meg is állhatsz, de mivel mi ritkán fogyasztunk halat, most a raguhoz adtam két alaposan lecsöpögtetett / átszűrt halkonzervet – így bőven elég lett a ragu 3 étkezésre.

A durum tésztát 1ek. olívaolajjal és sóval ízesített vízben készre főztem, és az ételt a tésztával tálaltam.