Nagyin szeretem a lasagnét, viszont folyamatosan kerestem azt a különleges ízt, ami egy hús- és tejmentes változatot is kerek egésszé, nem pedig egy egyszerű másolattá varázsol. A választ a Nők Lapja konyha októberi számában találtam meg, ahol szembejött velem egy nagyon szép sütőtökös – csirkés lasagne. Ezt alakítottam át a saját szájízemre.
- 100 g bio durum lasagne tészta
- 700 g sült sütőtökhús (kb. 2 kg nyersen)
- 1 kk. gyömbérpor
- só, frissen őrölt bors
- 2 + 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g gomba
- 200 g füstölt tofu
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. bazsalikom
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 l zabtej
- 1 kk. őrölt szerecsendió
- sörélesztő pehely a tetejére
A sütőtököt pürésítettem, elkevertem a gyömbérporral, enyhén sóztam és borsoztam, majd félretettem.
Olívaolajon puhára pároltam a felkockázott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát, majd hozzáadtam a felszeletelt gombát. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítettem, majd miután megpárolódott, a felkockázott tofu is belekerült. Addig sütöttem, amíg nedvesség teljesen eltávozott belőle, és a tofu is kissé megpirult.
Eközben 3 ek. olívaolajon megpirítottam a tönkölylisztet (ne barnuljon meg!!!), amit lassan adagolva és folyamatosan kevergetve (hogy ne legyen csomós), felöntöttem a zabtejjel. A mártást kevés sóval, illetve szerecsendióval fűszereztem, majd beforraltam.
Egy tűzálló tál aljára kevés mártást öntöttem, erre egy réteg lasagne tészta került. Ezt beborítottam a gombás-tofus raguval, majd ismét mártás és tészta következett. A második sor tésztát beborítottam a fűszeres tökpürével, majd ismét tészta, és a mártás maradéka következett. Végül a lasagne tetejét sörélesztő pehellyel szórtam meg, és közepesen meleg sütőben készre sütöttem.
6 adag lesz belőle