Nem vagyok édesszájú, ritkán szoktam szuperlatívuszban beszélni édességekről. De ez a sütemény… Maga a Torta, nagy T-vel. Elképesztően gazdag textúra, minőségi alapanyagok – a tökéletes karácsonyi sütemény! Emlékeztet a kis brit cukrászdákban evett süteményekre, ami nem véletlen, hiszen a recept a legutóbbi Good Food magazinban jelent meg, azonban kissé átalakítottam. Nálam 18 cm-es tortaformában készült.
- 135 g cukrozatlan bio aszalt datolya
- 225 ml forró feketekávé
- 65 g kókuszzsír, felolvasztva
- 125 g finomítatlan barna nádcukor
- 1 közepes tojás, felverve
- 155 g tk. tönkölybúzaliszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 kk. őrölt gyömbér
- (opcionálisan adható még hozzá reszelt narancshéj és csipetnyi szerecsendió, nekem nem volt itthon)
- 50 g vaj
- 90 g finomítatlan barna nádcukor
- 25 g dió
Az általam vásárolt datolya magozott volt, ha nem ilyen fajtát használunk, ki kell magozni felhasználás előtt. A datolyát leöntöttem a forró kávéval, majd 20 percre állni hagytam. Sütőpapírral kibéleltem egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát.
Egy tálban felvertem az olvasztott kókuszzsírt a nádcukorral és a felvert tojással. A kávét és a datolyát botmixerrel pürésítettem, majd a tojásos keverékhez adtam.
Egy másik tálban elkevertem a lisztet, a sütőport és a fűszereket. A közepén lyukat készítettem, beleöntöttem a kávés keveréket, majd simára kevertem. Az előkészített tortaformába öntöttem, majd közepesen meleg sütőben 40 perc alatt készre sütöttem. (Tűpróba!)
Eközben egy serpenyőben felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a cukrot, és lassú tűzön szirupot főztem belőle. 1 ek. vizet adtam hozzá, hogy fényesebb legyen a máz. Végül hozzáadtam a diót és elkevertem.
A süteményt tálra helyeztem, 10 percig állni hagytam, és amíg meleg volt, ráöntöttem a szirupot, majd a diókat elrendeztem a tetején.
Megvolt a karácsony előtti főpróba, nálunk ez a torta biztos, hogy a karácsonyi menü része lesz!
8 szelet lesz belőle