cukormentes gluténmentes leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept

Gombagulyás (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Ahogy már a Facebook-oldalamon is többször utaltam rá, ha a debreceni Nagypiacon járok, első utam szinte mindig a gombapulthoz vezet, ahol nem csupán beszerzi az ember az alapanyagot, hanem megáll, kérdez, tanul, beszélget.

István és Andi egy igazi csoda, érdemes ellátogatni a pultjukhoz!

Tőlük származi, ennek a gombagulyásnak az eredeti receptje is, azonban én kicsit átalakítottam, de ha “mindenevő” családotok van :), bátran használjatok kacsazsírt és nokedlit is a levesbe. Ahogy tetszik. :)

Nálunk most éppen hatalmas vihar kerekedett, ilyen barátságtalan időben jó is eszegetni egy ilyen finom, forró, zamatos levest.

 

  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 nagyobb sárgarépa, vékonyra karikázva
  • 1 nagyobb petrezselyem, vékonyra karikázva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kk. pirospaprika
  • 300 g vegyes erdei gombakeverék, darabolva
  • 100 g rókagomba, darabolva
  • 4 db közepes burgonya, felkockázva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 1-2 ek. sózott paprikakrém (bio termék)

Az olívaolajon párolni kezdtem a sárgarépát és a petrezselymet. Hozzáadtam az egészben hagyott hagymát és fokhagymát is.

Néhány perc múlva a tűzhelyről levéve pirospaprikával megszórtam, elkevertem, majd kevés hideg vízzel felöntöttem.

A tűzhelyre visszatéve kb. 1,2 l vízzel felöntöttem. Jöhetett hozzá az illatos erdei gomba keverék, a rókagomba és az újburgonya is.

Sóztam-borsoztam, őrölt köménnyel fűszereztem, majd sózott paprikakrémmel állítottam be az ízét (aki szereti, használhat csípőset is).

Ha sűrűnek ítéljük, hígíthatjuk, de jó gazdag levesként önálló étkezésként is megállja a helyét.

4 adag lesz belőle