A Három jó dolog a tányéron című szakácskönyv első kipróbált receptje – éppen lusta vasárnap reggelekre való :). Én feleztem a könyvben megadott alapanyagok mennyiségét, így 3-4 adag (12 palacsinta) lett belőle.
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 bő tk. sütőpor
- 35 g finomítatlan nádcukor
- 75 g mogyoróvaj (nálunk házi, de a boltban kapható hozzáadott cukor nélküli is megfelel)
- 150 ml zsírszegény tej
- 1 nagy tojás felverve
- szőlőmagolaj
- a tálaláshoz juharszirup (vagy ízlés szerint méz, gyümölcsöntet, lekvár)
A lisztet és a sütőport elkevertem a cukorral. A mogyoróvajat 50 ml tejjel egy kis habverő segítségével addig kevertem, amíg folyékony masszát kaptam, majd fokozatosan adagolva adtam hozzá a többi tejet, végül pedig a felvert tojásokat. Tapadásmentes serpenyőben felforrósítottam a szőlőmagolajat, majd egy evőkanálnyi adagonként “pottyantottam” bele a tésztát. Addig sütöttem mindkét oldalát, amíg szép aranybarna lett, és a tészta kicsit felemelkedett.
Juharsziruppal tálaltam.