ajánló életmód Infó / ötletek inspiráció

Kamramustra – avagy a konyhám kincsei

Nagyon régóta tervezgetem már ezt a bejegyzést, már a Facebook-oldalunkon is utaltam rá korábban, hogy igyekszem összegyűjteni, miből is “gazdálkodom” főzés közben. A lista természetesen folyamatosan bővülni fog, hiszen elsőre képtelenség pontosan összeszedni mindent, amit egy növényi alapokon táplálkozó, ritkán halat fogyasztó család rendszeresen használ, de remélem, sikerül egy lehetőség szerint számotokra is használható listát összegyűjteni. :)

Ha további jó ötleted akad, ne habozz kommentben megírni! :)

 

Lisztfélék

Alapvetően nem vagyunk gluténmentes háztartás, azonban gluténmentes liszteket is tartok itthon, mert néha kedvet kapok a kísérletezéshez. Emiatt külön jelölöm az általam használt gluténmentes liszteket.

A lisztkeverékeket nem szeretem, így inkább magam keverem-kavarom a lisztféléket.

NEM gluténmentes lisztek

  • teljes kiőrlésű bio tönkölyliszt
  • teljes kiőrlésű bio rozsliszt
  • fehér bio tönkölyliszt

Gluténmentes lisztek

  • barna rizslizst
  • hajdinaliszt
  • kölesliszt
  • csicseriborsó liszt
  • (ritkán) kukoricaliszt

Tésztafélék

Leginkább durum tésztát használok, mert kedvező árú, könnyen használható, mindenki szereti. A risztészta és hasonló főzés nélküli tészták főként nyáron kerülnek az asztalunkra.

NEM gluténmentes tészták

  • durum spagetti
  • durum lasagne lap
  • durum penne
  • durum farfalle
  • és társaik :)

Gluténmentes tészták (mindig figyeld a feliratokat!)

  • rizstészta
  • üvegtészta

Egyéb gabonafélék / köretek

Panírozáshoz / NEM gluténmentes

  • zabkorpa
  • búzakorpa

Köretek (ha gluténérzékeny vagy, mindig figyeld a feliratokat!)

  • barna rizs
  • basmati rizs
  • quinoa
  • hajdina
  • köles

Hüvelyesek

Szárazon (főleg az ősztől tavaszig tartó időszakra)

  • csicseriborsó
  • lencsefélék (vörös, zöld, barna, alkalmanként fekete)
  • babfélék (saláta, fehér gyöngy, mungó)
  • sárgaborsó

Konzerv (főleg nyáron használom, csak hüvelyest, sót és vizet tartalmaz)

  • csicseriborsó
  • vörös bab
  • fehér bab
  • kukorica

Fagyasztva

  • bio zsenge zöldborsó
  • bio zöldbab

Zsiradékok

Ahogy a receptjeimből is látjátok, igyekszem minél kevesebb zsiradékkal főzni, és ehhez kizárólag extra szűz olívaolajat használok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fogyasztunk zsiradékot! Napi 20-40 ml hidegen sajtolt lenmagolajat adunk salátáinkhoz, csorgatunk a reggeli pirítósra, ezzel elegendő mennyiségű Omega-3-hoz juttatva a szervezetünket. Figyelem! A hidegen sajtolt olajakat nem szabad melegíteni!

  • bio extra szűz olívaolaj (maximum 180 C-ra hevítve)
  • bio hidegen sajtolt lenmagolaj

Édesítés

Korábban én is használtam édesítőszereket (mesterséges és természetes is), de mióta teljes mértékben törekszem a tiszta táplálkozásra, elhagytam ezeket. Teljes mértékben azonosulni tudok ugyanis Kris Carr azon gondolatával, mely szerint ha valamit laboratóriumban állítottak elő, annak a lebontásához is laboratórium kell. Emiatt kerülöm a manapság népszerű édesítőszereket, de természetesen mindenkinek egyéni döntése kell, hogy legyen, hogy mivel édesít. Mi nagyon kevés süteményt és édességet fogyasztunk, így tökéletesen kontroll alatt tartjuk a cukorbevitelünket.

  • barna nádcukor
  • méz
  • datolyaszirup
  • agavé szirup
  • stevia por (egy csipetnyi a kávéba)
  • kókuszcukor

Növényi tejek

Ebben a kérdésben nehéz a választás, hiszen csak úgy zúdul felénk az információ, a reklám. Én arra törekszem, hogy minél kevesebb összetevő legyen benne, és napraforgó-, repce, vagy egyéb olaj nem. Persze a legjobb lenne otthon készíteni, de bevallom, erre nincsen kapacitásom.

  • rizstej
  • rizstejszín (az egyetlen kompromisszum, minimális napraforgó olajjal, 0,2 g telített zsírsavval)

Ecetfélék

  • bio almaecet
  • balzsamecet
  • ízesített balzsamecet (pl. málnás)
  • rizsecet (sushi készítéshez)

Halfélék

  • tonhalkonzerv (csakis sós lében)
  • szardella filé (olívaolajban) – “fűszereként” használva 1-2 darabot

Fűszerek

A lehetőségek száma végtelen! Használjatok bátran fűszereket, a legegyszerűbb étellel is csodát tesznek!

  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • pirospaprika
  • füstölt paprika
  • morzsolt fűszerek: bazsalikom, oregánó, majoránna stb.
  • babérlevél
  • római kömény
  • curryfélék (Madras, Korma, Tikka)
  • kurkuma
  • szerecsendió
  • fahéj
  • fűszerkeverékek, pl. Ras el Hanout, Zataar stb.

Egyéb

  • chia mag
  • inaktív sörélesztő pehely
  • útifű maghéj
  • agar agar (zselésítő)
  • aszalványok (cukormentes, olajmentes, kénezetlen), leginkább mazsolafélék, datolya, goji bogyó
  • olajos magvak (minimális mennyiségben fogyasztjuk), leginkább dió, mák, szezámmag, pisztácia, utazáshoz mandula és kesudió “ropogtatni”
  • tahini
  • bio hámozott paradicsom konzerv
  • jó minőségű sűrített paradicsom
  • jó minőségű ketchup
  • jó minőségű mustár
  • fekete olívabogyó
  • kapribogyó
  • zsírszegény kakaópor
  • kávé
  • vörösbor :)

Emellett heti 1-2 alkalommal vásárolok nagyobb mennyiségű zöldséget és kisebb mennyiségű gyümölcsöt. :)

Természetesen nem kell mindenből tartanod otthon, de nézz körül, hátha felfedezel valamit, amit szívesen kipróbálnál! :)