recept

Tabáni fácánpecsenye

Nagymamám készített többször tabáni kakaspecsenyét, amit azóta is emlegetünk a családban. Sajnos a recept nincs meg, és sokáig az interneten is hiába kerestem, pedig már régóta szerettem volna felidézni a régi ízeket. Legnagyobb meglepetésemre most előkerült az eredetinek tűnő recept, amit itt meg is találtok. Nekem most egy fácán akadt a fagyasztómban, így ezzel készítettem, és változtattam az elkészítés módján, valamint az alapanyagok egy részén is. Nagyon örültem, hogy ilyen jól sikerült ez a gyerekkori ízeket idéző étel!

A húshoz:

  • 1 konyhakész fácán
  • só, frissen őrölt bors
  • majoránna
  • néhány zellerlevél

A raguhoz:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 tk. finomítatlan nádcukor
  • 250 g gomba
  • 250 g máj
  • só, frissen őrölt bors
  • majoránna
  • fehérbor
  • 100 g őszibarack (nálam most házi befőtt)

A tálaláshoz:

A fácánhúst alaposan megmostam, sóztam, borsoztam, majoránnával fűszereztem. Néhány zellerlevél társaságában sütőzacskóban sütöttem szép puhára – pirosra. (Lassú tűzön kb. 1.5 – 2 órán át sütöttem, majd a zacskót felvágtam és a húst megpirítottam.)

A raguhoz az apróra vágott vöröshagymát a nádcukorral az olívaolajon megpirítottam. Amikor megpuhult, hozzáadtam a gombát, amit megpároltam. Végül a máj is belekerült, sóztam, borsoztam, majoránnával fűszereztem, fedő alatt pároltam tovább. Amikor a máj is omlós-puha lett, a fedőt levéve kevés fehérbort öntöttem hozzá, majd a kockára vágott őszibarackkal is gazdagítottam és készre főztem a ragut.

Párolt rizzsel és ezzel a salátával fogyasztottuk.

4-5 adag lesz belőle