Kiváló desszert a maradék kenyér hasznosítására, hiszen minden hozzávaló fellelhető a legtöbb háztartásban. Nem éppen a legdiétásabb fogás, de néha kell egy kis dőzsölés is ;) .
- vaj
- 25 dkg félbarna kenyér (megszárítva)
- házi eperlekvár (vagy egyéb lekvár
- 2 tojás
- 4 ek. nádcukor
- 4 dl tej
- extra nádcukor a szóráshoz
Egy üveg piteformát vajjal kikentem. A száraz kenyeret kisebb darabokra tördeltem, vajjal megkentem, és vajas felével felfelé fordítva kiraktam vele a formát. Lekvárral borítottam. Erre következett még egy réteg kenyér, vajas felével lefelé.
A tojásokat felvertem, a cukorral, majd a tejjel alaposan elkevertem. Ezzel öntöttem le a kenyeret, hogy mindenhol beborítsa a folyadék. Alaposan bele is nyomkodtam, hogy ne álljon meg az alján a tejes tojás, hanem a kenyér minél inkább felszívja a folyadékot.
Végül a tetejére vajdarabokat kockáztam, kevés nádcukorral megszórtam és sütőben szép pirosra sütöttem az édességet.
8 szelet lett belőle