Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt… Avant-Garde Vegan munkásságát már régóta nyomon követem (nagyon jó videói is vannak a YouTube-on ;) ), és ahogy megláttam ezt a végtelenül egyszerű, színes, fűszeres egytálételt, azonnal érzetem, hogy ki kell próbálnom ás új szintre kell emelnem az IKEA húsmentes golyókat, amiket a legutóbbi vásárlásunk végeztével már volt alkalmunk kipróbálni az üzletben is. Ezek a kis húsmentes (és a zöldséges) golyók is alapból nagyon jók, de ha lehet, most még jobban alakult az ízük és az állaguk némi “kíséret” mellett.
Ha használsz, bármilyen növényi kolbásszal, virslivel vagy bármilyen más termékkel is felturbózhatod, ártani nem fog neki – ha pedig teljes mértékben elhatárolódsz a késztermékektől, jöhet a tofu, a szejtán vagy egyéb zöldségek végtelen gazdagságú kombinációja. :)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 kisebb lila hagyma, 4 cikkbe vágva
- 2-3 kisebb cékla, cikkekre vágva
- egy közepes sütőtök vékonyabb vége, nagyobb cikkekre vágva, mint a cékla
- 1 cs. IKEA húsmentes golyó
- 1 ek. kakukkfű
- 2 tk. római kömény
- 1 tk. chili pehely
- tengeri só és frissen őrölt bors
- 2 ek. szójaszósz
- 1 nagyobbacska narancs frissen facsart leve (és rostjai :) )
- 1-2 ek. juharszirup (vagy más édes szirup, nem vegánoknak méz)
És akkor a végtelenül egyszerű recept (vagy inkább ötlet): egy tűzálló tálat kikenünk extra szűz olívaolajjal. Elrendezzük benne a hagymát, céklát, sütőtököt és általunk választott “feltétet”.
Megszórjuk kakukkfűvel, római köménnyel, chili pehellyel, sóval és borssal. Ezután rácsorgatunk némi szójaszószt, frissen facsart narancslevet és juharszirupot.
Ezután alaposan elkeverjük az ételt, majd a kezünkkel jó alaposan belemasszírozzuk a zamatos fűszereket és ízesítőket.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük (közben 1-2 alkalommal megkeverjük)
Jó étvágyat hozzá!