Valahogy ősszel érkezik el az a fajta napfény, ami azzal a felejthetetlen sárga színnel festi meg a házfalakat. Eljön az ideje a mély színeknek, és a gazdagabb, mély ízeknek is. Számunkra ilyenkor kezdődik a curry, a chilis bab és a telt, fűszeres, mély ízek ideje – nem beszélve a színekről…

Hívogat a földes ízű cékla bordó színe, a sütőtök narancssárga vidámsága, de még mindig itt vannak a zöld levelesek is, amik mesésen hasznos és változatos ételcsoportot alkotnak. Táncolnak már a fűszerek is a polcon és a gondolatok mélyén: jöhet minden ami gazdag, ami csíp, ami felmelegít – ennek van itt az ideje.

Céklából nagyon sokféle étel készülhet, előételtől a desszertig, keressük hát azokat a tartalmakat, amik ott rejlenek ebben a finom kis gumóban, aminek a használata eléggé méltánytalanul sokszor kimerül az ecetes cékla savanyúságban…

Egyszerűen használhatjuk például levesként is, megalapozva egy finom ebédet. Nyáron nyers változatban is készítem (olyankor még kevésbé karcos, kevésbé “erős”, inkább kisebb és könnyedebb a zöldség is), egész évben szeretjük a nagy klasszikust, de egy új irányt adott a balzsamecet is.

Ezúttal viszont még kísérletezőbb kedvemben voltam és tovább csűrtem – csavartam a céklaleves történetét. Hidd el, ezt is megéri kipróbálni, sőt, felvenni a család napi menüjébe! :)

  • (1 ek. exra szűz olívaolaj)
  • 1 lilahagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
  • 1-2 tk. kakukkfű
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 2 nagyobb cékla, felkockázva
  • 400 ml kesutej + 400 ml víz
  • 1 bő tk. reszelt torma
  • 1 nagyobb narancs frissen facsart leve (és ha bio narancs, akkor némi reszelt narancshéj is)

A vízen vagy ha használsz, akkor extra szűz olívaolajon párolni – pirítani kezdjük a hagymát, majd néhány perc után hozzáadjuk a fokhagymát. Amikor aranybarnára párolódik – pirul, megszórjuk kakukkfűvel; sózzuk és borsozzuk.

Ekkor hozzáadjuk a felkockázott céklát, amivel kb. 1/2-1 percen át tovább pároljuk – pirítjuk az alapot, mielőtt felöntjük kesu(- vagy bármilyen más növényi) tej és ugyanannyi víz keverékével.

Kis-közepes lángon fűzzük, amíg a cékla megpuhul, majd elkeverjük a reszelt tormával, illetve a narancs frissen facsart levével, még egyet forralunk rajta és tálaljuk.

2 – 3 adag lesz belőle