Az elmúlt nyár igazán szuperül telt nálunk: tekertünk közel s távol, Tiszánál és Dunánál, Tisza-tónál és Bodrog-parton. Van valami megnyugtató ezekben a hosszú túrákban: csak ti és a táj, a nyugalom kékje és zöldje, a kósza mindennapok elengedése és azoknak a szépségeknek a felfedezése, amik valójában mindig is a szemünk előtt voltak.

Az egyik legemlékezetesebb kalandunk a Tiszánál történt: az autót a tiszalöki vízerőműnél hagytuk (ugye neked is megvan még a földrajzórákról ez a hely? :) ), és nekiindultunk a kalandnak. Tekertünk, kompoztunk, megtaláltuk a legendás sárga utat Óz történetéből, sőt mi több, áttekertünk a kevés magyarországi pontonhíd egyikén.

A nap megkoronázásaként pedig egy csodás arborétumban vacsoráztunk. Hogy mit? Nizzai salátát.

Nizzai salátát? Egy arborétumban? No igen, ez talán nem egy klasszikus túra-ételnek tűnik, éppen ezért szerettem volna már nagyon régóta megmutatni nektek, hogy némi előkészülettel akár még ez is lehetséges . egészséges, teljesértékű étellel töltekezni egy túra során.

Ha régebb óta követed a blogomat, már tudhatod, hogy egyik szenvedélyem a főzés mellett a dobozolás. Furcsa kis “hobbi” ez, igaz? :D Valójában nem kicsi csomaggal indulunk így a munkába, dehát no… Ezt írtam át egy biciklitúrára – és “emberkísérletünk” sikerrel járt!

Az alapanyagok feltérképezése után arra jutottam, hogy a legjobb egy DIY salátával zárni a napot. Kiindulópontom ez a recept volt – amit személyre szabtam, dobozoltam és azután jó ízzel fogyasztottuk. Desszertnek még egy kis “vackor” is került a biciklikosárba! Így aztán nem csak az étel, hanem a napunk is teljes értékű lett. :)

A saláta alaphoz:

  • 1+1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 – 2 bő tk. fokhagyma granulátum
  • kb. 400 g burgonya, falatnyi kockákra vágva
  • 200 g zöldbab (fagyasztott)
  • 4 ek. csicseriborsó liszt
  • 1 tk. fekete só (ez adja a tojásos ízt)
  • 1 tk. kurkuma
  • frissen őrölt bors
  • 2 db nagyobb paradicsom, felkockázva
  • 1/2 üvegnyi olívabogyó
  • 1 cs. vegyes zöldsaláta / római saláta
  • tonhalkonzerv saját levében, nem olajos – ha fogyasztasz halat

Az öntethez:

  • 1 – 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 – 2 ek. balzsamecet
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. tahini
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • fokhagyma granulátum (ha te is annyira szereted a fokhagyma ízét, mint mi :) )

1 ek. olívaolajat elkeverjük a fokhagyma granulátummal, majd jól összerázzuk (egy zárható dobozban) a burgonyával. Forró levegős sütőben előbb 160 C-on 20 percig, majd 180 C-on kb. 15 – 20 percig sütjük. Hűtjük és dobozoljuk.

A zöldbabot egy kisebb edényben, enyhén sózva, párolóbetétben roppanósra pároljuk. Hűtjük és dobozoljuk.

A csicseriborsó lisztet fekete sóval, kurkumával, sóval és borssal fűszerezzük, majd annyi szénsavas vízzel öntjük fel, hogy alapos eldolgozás után felvert tojás állagú masszát kapjunk. 1 ek. olívaolajon, kis lángon “rántottát” sütünk belőle. Hűtjük és dobozoljuk.

A paradicsomot felkockázzuk, levét kissé leitatjuk, dobozoljuk.

Az olívabogyót leszűrjük, és szintén dobozoljuk.

A salátát dobozában / zacskójában, a tonhalkonzervet saját dobozában szállíthatjuk.

Az öntet hozzávalóit egy zárható befőttesüvegben összerázzuk, és így tudjuk kényelmesen szállítani.

Nálunk a megadott mennyiség 2 kiadós adag lett