Az indiai éttermek kínálata közül számomra mindig nagyon kedves volt a pakora, ami tulajdonképpen egy vastagabb mini palacsinta, zöldségekkel, csicseriborsólisztes tésztában. Ezért is örültem, amikor a Vegasztrománia c. szakácskönyvben találtam egy jó kis receptet hozzá. A mártogatós ötlete is ebben a könyvben található, egy másik receptnél. :) Mindenképpen próbáljátok ki!
Tészta:
- 100 g csicseriborsóliszt
- 2 ek. teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- só
- 2 tk. garam masala
- 1 tk. koriander
- 1/2 tk. római kömény
- 1/2 tk. chili pehely
- 1 ek. frissen facsart citromlé
- kb. 150 ml víz
A pakorához:
- 1 nagyobb zöldpaprika, felkockázva
- 1 lilahagyma, felkockázva
- 125 g sárgarépa, felkockázva
- 100 g friss zöldborsó
A sütéshez:
- extra szűz olívaolaj
A mártáshoz:
- 1 szép nagy érett paradicsom
- 1 ek. mazsola (alaposan lemosva, átöblítve)
- csipetnyi fahéj
A salátához:
- 2 bő maréknyi friss spenót
- 2 szép nagy érett paradicsom
- 1 vastagabb újhagyma
- só, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
- frissen facsart citromlé
A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a garam masala fűszerkeveréket elkevertem. A koriandert, a római köményt és a chilit mozsárban összetörtem, majd a lisztes keverékhez adtam. Citromlevet facsartam bele, majd annyi vizet adtam hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak. Nem szükséges minden vizet felhasználni, ha a massza sűrűségét megfelelőnek ítéljük.
A tésztába beleforgattam a felkockázott zöldségeket, majd serpenyőben, kevés olívaolajon sütöttem pirosra a kis palacsintákat.
A mártáshoz a paradicsom két végét kereszt alakban bevágtam, leforráztam, majd egy perc múlva lehúztam a héját. A mazsolával összeturmixoltam, majd kevés fahéjjal fűszereztem.
A spenótot szeleteltem, a paradicsomot és a hagymát daraboltam, majd sóval-borssal, olívaolajjal és citromlével összeforgattam.
Kb. 10 pakora, 1 nagyobb adagnyi mártás és 2 adagnyi saláta lesz a fenti mennyiségekből, szükség szerint növelhető az alapanyagok aránya