Ugyan még szerencsére nincs itt a tél, de ez a recept a hideg hónapok során is elérhető (talán kevésbé kedvelt) zöldféléket “dolgoz fel”. A zeller rehabilitációját már megkezdtem, a vadas jellegű csirkével, a téli gyökérsalátával, a vadas karfiollal, és a zeller tócsnival, sőt az ebben a receptben szerepelt köret is szerepelt már a blogon korábban, de ezt az érdekes párosítást még csak most vezettem be a konyhánkba.
A sült zellerhez:
- 1 nagy fej zeller, hasábokra vágva
- 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
- só (csak utólag!)
A fűszeres kelhez:
- 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1/2 fej kelkáposzta
- só, frissen őrölt bors
- chili pehely és ázsiai citromfű ízlés szerint
- 2 ek. szezámmag
A zellert elkevertem az olívaolajjal, majd tepsibe terítettem és sütőben sütöttem pirosra. Csak utólag sóztam.
Egy wokban olívaolajat hevítettem, majd hozzáadtam a vékony szeletekre vágott hagymát. Amikor megpuhult, jöhetett hozzá az 1 cm-es szeletekre vágott kelkáposzta. Sóztam, borsoztam, dobva-rázva pirítottam-puhítottam. Chili pehellyel és ázsiai citromfűvel fűszereztem, majd szezámmaggal tettem teljessé az ízét.
2 kiadós, vagy 3 kisebb adag lesz belőle