recept

Gyümölcskenyér (gluténmentes, tejmentes)

Még tavaly télen vettem meg magamnak Varga Gábor Reform desszertek az egészségtudatos életmódhoz c. szakácskönyvét, ami valahogy azóta a polcomon hevert anélkül, hogy bármit is készítettem volna belőle. Most azonban ismét a kezembe került, és azonnal neki is álltam ennek a receptnek. Nyami :).

  • extra szűz olívaolaj
  • 250 g szárított datolya (mag nélküli)
  • 200 ml víz
  • 2 banán
  • 100 g mazsola
  • 100 g durvára tört dió
  • 100 g kukoricadara
  • 1 bő tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tk. sütőpor (foszfátmentes)
  • 2 db tojásfehérje

A sütőt előmelegítettem és kiolajoztam egy kenyérsütő formát.

A datolyát 5-10 percig főztem a vízben. Hűtöttem, majd a banánnal homogén péppé turmixoltam.

Eközben egy tálban elkevertem a mazsolát, a diót, a kukoricadarát, a fűszert és a sütőport. A tojásfehérjéket habbá vertem.

A kukoricadarás keveréket elegyítettem a datolyás pürével, majd a tojásfehérjével lazítottam a keveréket.

A keveréket a sütőformába öntöttem, majd közepes lángon készre sütöttem (a recept szerint ez egy óra, de nekem kevesebb volt, mivel a sütőformánk mérete nem egyezik meg). Tűpróbával ellenőriztem, hogy elkészült-e.

Hagytam teljesen kihűlni, csak utána szeleteltem.