A karácsonyra kapott Vegán szakácskönyvet lapozgatva akadt meg a szemem egy sütés nélkül készülő, gyorsan összeállítható édességen. A recept alapötletét megtartva a konyhámban fellelhető hozzávalókra szabtam a receptet, és nem kellett csalódnunk benne. :)
Mivel én mézet is használtam, a recept nem vegán, viszont csak nádcukorral vagy agavé sziruppal készítve a vegán étrendbe is beleilleszthető.
Tavaly szerepelt a blogon ez az “egészségesített” :) Sport szelet süti, ez a mostani “mentes” verzió pedig tökéletesen hozza ugyanazt az ízvilágot! :)
Ha az eredeti receptben megadott mennyiségű puffasztott amarántot / quinoát használjátok, elég tömör lesz ahhoz, hogy csokival borítsátok a tetejét, igény szerint.
- 50 g finomítatlan nádcukor
- 40 g akácméz
- 125 ml víz
- 65 g dió
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1/2 tk. tengeri só
- 1 ek. rum
- 100 g bio puffasztott amaránt (az eredeti recept 250 g puffasztott quinoát használ, mivel én kevesebbet használtam, lágyabb sütit kaptam)
A nádcukrot elkevertem a mézzel, majd a meleg vízzel, amíg édes szirupot kaptam.
A dióból az extra szűz olívaolajjal és a sóval aprítógép segítségével “dióvajat” készítettem.
A szirupot elkevertem a dióvajjal, a rummal és az amaránttal. A keveréket alaposan összedolgoztam, majd műanyag fóliával borított kb. 20 x 20 cm-es formában elegyengettem (én egy egyszerű grillserpenyőt használtam erre a célra.)
Néhány órán át hűtőszekrényben hűtöttem, majd kiborítottam és éles késsel felkockáztam / formáztam.