A farsangi szezon közepén mi sem szerettünk volna fánk nélkül maradni :), és mivel kiváló tej-és tojásmentes receptre bukkantam itt, azon nyomban neki is láttam.

Mivel általában próbáljuk kerülni a bő zsiradékban sütött ételeket, én a sütőben fejeztem be, így az íze tökéletesen, az állaga kevésbé emlékeztet a nagy klasszikus “szalagosra” – nekünk nagyon ízlett, a tésztát pedig egyéb formában is fel fogom dolgozni a közeljövőben. :)

  • 150 ml langyos rizstej
  • 2 kk. nádcukor
  • 15 g friss élesztő
  • 250 g fehér tönkölyliszt
  • 12 g DW 4:1 édesítő (vagy 25 – 35 g nyírfacukor vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint)
  • csipetnyi tengeri só
  • 20 g extra szűz olívaolaj + a sütéshez

A rizstejet elkevertem a cukorral és felfuttattam benne az élesztőt.

A lisztet elkevertem az édesítővel és a sóval. Amikor az élesztő felfutott, a liszthez kevertem. Hozzáadtam az olívaolajat is.

Addig gyúrtam, amíg a tészta szép hólyagossá összeállt. Letakartam, meleg helyen kb. 45 percig kelni hagytam.

Amikor megkelt a tészta, a kezemmel ujjnyi vastagságúra nyújtottam. Fánk formájúra szaggattam a tésztát.

Olívaolajjal kikent tepsibe tettem őket, a tetejüket is megkentem olívaolajjal, majd előmelegített sütőben, alacsony – közepes hőfokon készre sütöttem a fánkokat.

Sütés közben figyeltem, és amikor az alja megsült (kb. 12 – 15 perc), megfordítottam a fánkokat, hogy a másik oldaluk is átsüljön.

Fekete áfonya lekvárral fogyasztottuk

12 nagyobb méretű fánk lesz belőle