ajánló életmód

Képes útikönyv rovat – csehországi (gasztro) kalandozások

Ahogyan már ebben a bejegyzésemben is említettem, kedves barátnőm meghívásának eleget téve néhány napos látogatást tettem Prágában és Brnóban.

Mivel viszonylag speciális étkezést folytatok (alapvetően teljes értékű, növényi alapú táplálkozás, hetente 1x – 2x hallal és tenger gyümölcseivel kiegészítve), valamint jó néhány egyéb dolgot sem fogyasztok (pl. csokoládé, kókusz(termékek) ), egy-egy utazás meglehetősen alapos tervezőmunkát igényel. :)

Az internet csodálatos (?) korában azonban már nincsenek akadályok, így jó előre felkészültem. :)

Ebben a bejegyzésemben néhány helyet szeretnék figyelmetekbe ajánlani, amit magam is kipróbáltam.

Prága – Lehká Hlava / Clear Head

 

Éppen meglehetősen borongós és kissé hűvös volt az idő, már nagyon vágytunk egy jó kis ebédre, amikor megpillantottuk az éttermet, amit valljuk be, nem is olyan könnyű észrevenni, olyan csendesen bújik meg egy kis mellékutcában.

Éppen jókor érkeztünk, 15:00 körül, mert napközben egy ideig zárva tart az étterem. Délután nem rendelhető a teljes menüsor, külön ábrák jelzik az ételeket, amik ilyenkor is rendelkezésre állnak (azonban ez szinte majdnem a teljes kínálat).

Az angol nyelvű menüsort ide kattintva éritek el.

A berendezés és a dekoráció igazán egyedi, kellemes a tér, és hihetetlenül finomak az ételek is. Én a vegán ételek közül választottam, azonban vannak vegetáriánus fogások is, tejtermékekkel / tojással, barátnőm ezek közül talált néhány finomságot, és ő is igazán meg volt elégedve a kínálattal.

Mivel hűvös volt az idő, én azon nyomban egy kellemes meleg ital, a Macaccino mellett döntöttem, ami mandulatejet, maca port, kakaót és kókusz cukrot tartalmazott. Nagyon kellemes volt az íze, és remekül átmelegített. Természetesen emellett hideg italok, frissen facsart levek és még kaktusz sör is található az étlapon. :)

 

Az előétel kiválasztásánál egy percig sem haboztam :), hiszen hatalmas hummusz rajongó vagyok, és itt sikerült egy igazán tökéletes, krémes verziót elkészíteniük, amihez én a házi pita kenyeret választottam (de nachos-szal is kérhető, így gluténérzékenyek is élvezhetik a csodás hummuszt :) ).

 

A főétel rendelésnél már többet hezitáltam, mert annyi mindent szerettem volna megkóstolni :), de végül a szomszéd asztalnál falatozó német turistákkal egyetértésben  a grill zöldségnyárs lett a befutó, ahol a köretet (ami tejet tartalmaz eredetileg), készségesen lecserélték párolt rizsre. A mellé felszolgált BBQ szósz is megállta a helyét.

 

Desszertet már nem kértünk, de akibe még fér egy édes fogás, többféle (akár nyers) desszert közül is választhat.

Mindent összevetve, számunkra hatalmas élmény volt az ebéd, minden tekintetben megállja a helyét az étterem.

Cékla burgerükről ódákat zengenek, én sajnos a tojás miatt kihagytam, de ha nektek nem okoz, úgy hallottuk, érdemes kipróbálni. :)

Nálunk az étterem csillagos 5-t kapott. :)

Prága – Estrella

A következő napon a választásunk az Estrella vegetáriánus-vegán étteremre esett. Kései ebédidőben értünk oda, és ahogy megtudtuk, ebédidőben egyfajta napi menüt szolgálnak fel. Mivel a sütőtök krémlevest tejszínnel krémesítették, a spenótos gnocchi párolt káposztával és tempeh kockákkal pedig tojást tartalmazott (amik barátnőm elmondása szerint nagyon finomak voltak), én változtatást kértem, és nagyon rugalmasan kicserélték a menüt egy 500 ml-es Pho levesre

 

Nekem ez a gazdag kelet leves bőven kitartott estig, nagyon ízletes volt, és a kiszolgálásra sem lehetett panasz.

Kicsit sajnáltuk viszont, hogy a nem túl sok, azonban annál finomabbnak tűnő ételeket felsorakoztató étlapról nem tudtunk választani.

Brno – La Strada

Brnóban egy éttermet, a La Strada-t látogattuk meg, azonban annyira megtetszett nekünk, hogy kétszer is visszamentünk. Vegán főétel és vegán pizza kínálatuk is szuper, a kiszolgálás remek.

Előételként egyik nagy kedvencemet, egy kiválóan elkészített minestrone levest ettem (ehhez járt volna pesto, illetve parmezán is, de erről lemondtam), ami átmelegített, és igazán gazdag volt.

 

Habár a vegán kínálat is nagyon csábított, végül nem tudtam ellenállni nagy kedvencemnek, a Tenger gyümölcsei pizzának. Ritkán beszélek szuperlatívuszokban pizzáról, hiszen valljuk be, nem a konyhaművészet csúcsa, de a La Strada képes volt olyan szuper pizzát készíteni, hogy bevallom, mindkét alkalommal, mikor náluk jártunk, ugyanaz a pizza került a tányéromra… Vékony, de nem elázott pizzatészta, kicsit ropogós széllel, és a feltétek aránya is megfelelő. Ne hagyjátok ki, ha arra jártok! :)

 

A desszert kínálatuk is bőséges. Valójában mióta a táplálkozásom eltér a megszokottól, nem is tudtam étteremben desszertet enni, itt viszont sikerült!! Sajnos a fotó lemaradt, de képzelhetitek, mekkora öröm volt bekanalazni a málnás tápióka pudingot, citrom sorbet-vel… Nyami!! :)

Útközben

Mivel kedves barátnőmmel mindkét várost nyakunkba vettük egész napra, a táskánk (főleg az enyém :) ), szépen meg volt pakolva szendvicsekkel (amibe extra szűz olívaolaj és sok-sok zöldség került), ásványvízzel, illetve kétféle ropogtatni-valóval, amit egy hiperben sikerült beszereznem.

Az egyik egy teljesen natúr és sótan magkeverék, amiből egy csomaggal 2-3 napig is ropogtattam (mert ugye azért az olajos magvakat nem visszük túlzásba :) ). Kiváló!

 

A másik nagy felfedezésem pedig egy kisebb palackos, nem koncentrátumból, hanem hideg préseléssel készült ital (ugye milyen ritkaság az ilyesmi??), ami többféle variációban emelhető le a hűtőpolcokról; az én személyes kedvencem az alma-spenót-uborka-gyömbér-citrom lett, de több változatban is kapható. Minden nap lapult egy-két palack a táskámban.

 

Gyönyörű napokat töltöttem Prágában és Brnóban, és ahogy látjátok, ha utazunk, akkor is csak némi figyelmet és utánajárást igényel, hogy mindent be tudjunk tartani, ha valamilyen okból speciális étrendet követünk.

A fenti éttermek személyzete kiválóan beszél angolul, az étlapok angol nyelven is elérhetők, minden allergént külön jelölnek is rajtuk. Emlékeim szerint mindhárom étterem gluténmentes ételeket is kínál szép számban.

Kalandra fel, fedezzétek fel a világot, és egyetek jót, jól! :)

Szép napot nektek! :)