A zabkekszek az uzsonnás dobozok elmaradhatatlan tartozékai – most egy klasszikus ízben készítettem el őket.
- 160 g natúr, sótlan földimogyoró (hámozva mérve)
- 2 kisebb banán
- 2-3 ek. agavé szirup (vagy méz / barna nádcukor / egyéb édesítőszer)
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. vanília
- 120 g egész zabpehely
- kb. 50 g puffasztott amaránt
- 100 g aszalt vörös áfonya
- kevés rizstej, ha szükséges
A földimogyorót aprítógépbe tettem. Hozzáadtam a banánt, majd krémesre pürésítettem. Ezután adtam hozzá az agavé szirupot, a fahéjat és a vaníliát, majd néhányszor még átforgattam a masszát a gépben.
Ezután a mogyorós masszát tálba tettem. Mivel elég ragacsos, kézzel dolgoztam bele a zabpelyhet, a puffasztatott amarántot és a vörös áfonyát.
Ha szükségesnek érzitek, adjatok hozzá rizstejet vagy további zabpelyhet, így tudjátok beállítani a megfelelő állagot (nálam a tészta inkább ragacsosabb-keményebb lett az alaptészta.)
16 golyót formáztam belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben ellapogattam, a tetejüket villával lenyomkodtam és közepesen meleg sütőben aranybarnára sütöttem.
Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe; félidőben megfordítottam a kis kekszeket.
16 keksz lett belőle, ez 5-6 adag