édesség, süti édesség, süti mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Földimogyorós-banános zabkeksz (tejmentes, tojásmentes recept)

A zabkekszek az uzsonnás dobozok elmaradhatatlan tartozékai – most egy klasszikus ízben készítettem el őket.

 

  • 160 g natúr, sótlan földimogyoró (hámozva mérve)
  • 2 kisebb banán
  • 2-3 ek. agavé szirup (vagy méz / barna nádcukor / egyéb édesítőszer)
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. vanília
  • 120 g egész zabpehely
  • kb. 50 g puffasztott amaránt
  • 100 g aszalt vörös áfonya
  • kevés rizstej, ha szükséges

A földimogyorót aprítógépbe tettem. Hozzáadtam a banánt, majd krémesre pürésítettem. Ezután adtam hozzá az agavé szirupot, a fahéjat és a vaníliát, majd néhányszor még átforgattam a masszát a gépben.

Ezután a mogyorós masszát tálba tettem. Mivel elég ragacsos, kézzel dolgoztam bele a zabpelyhet, a puffasztatott amarántot és a vörös áfonyát.

Ha szükségesnek érzitek, adjatok hozzá rizstejet vagy további zabpelyhet, így tudjátok beállítani a megfelelő állagot (nálam a tészta inkább ragacsosabb-keményebb lett az alaptészta.)

16 golyót formáztam belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben ellapogattam, a tetejüket villával lenyomkodtam és közepesen meleg sütőben aranybarnára sütöttem.

Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe; félidőben megfordítottam a kis kekszeket.

16 keksz lett belőle, ez 5-6 adag