cukormentes főétel főétel mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Gyors zöldséges tészta (tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Többször kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy tényleg minden nap főzök? :) A válaszom pedig: igen. Szinte minden nap, de legalábbis kétnaponta főzök, mert pótolhatatlanul fontosnak tartom a jó minőségű, finom házi ételeket, másrészt a főzés olyan nekem, mint a meditáció: kicsit lelassulok, kilépek a mindennapi malomkerékből, a munkából, az extra feladatokból, és csak az vesz körül, amit én szeretnék: színek, ízek, kísérletek.

De ahogy nektek is, úgy nekem is csak 24 órából áll a nap, ebbe kell belesűrítenem a sok-sok munkát, a sportot, a jógát, a házimunkát, a barátokat, a közös programokat, kirándulásokat, és persze a legfontosabbat, a családot. Sajnos én sem vagyok képes megnyújtani a napot.

Így néha nekem is mentőövként szolgálnak azok a jó minőségű, bio konzervek, amiknek többször átolvasom a címkéjét, mielőtt a kosaramba kerülnek.

Legutóbb például egy ismert drogéria lánc kínálatában fedeztem fel egy üveges bio Napoletana  paradicsomszószt, ami végre-végre extra szűz olívaolajjal készült, így zsírtartalma eleve kevés volt, telített zsírsav tartalma pedig szinte minimális. Az összetétele is teljesen baráti. Néha érdemes bevetni efféle praktikákat az idő-hatékony főzés érdekében. :)

 

  • 250 g bio teljes kiőrlésű durum farfalle (vagy egyéb, ízlésednek megfelelő tészta)
  • tengeri só
  • 1/2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
  • 2-3 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1 közepes méretű padlizsán, apró kockákra vágva
  • 1 nagyobb cukkini, apró kockákra vágva
  • frissen őrölt bors
  • 1 üveg (350 g) bio Napoletana szósz (extra szűz olívaolajjal)
  • bő maréknyi fekete olívabogyó

A tésztát sós, vízben, kevés extra szűz olívaolaj hozzáadásával fogkeményre főztem. Leszűrtem, hideg vízzel átöblítettem.

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés vízen kezdtem el párolni. Amikor megpuhultak, hozzáadtam az előre felkockázott padlizsánt és cukkinit.

Enyhén sóztam, borsoztam, majd fedő alatt roppanósan puhára pároltam a zöldségeket. Ráöntöttem a szószt, összeforraltam, majd fekete olívabogyóval gazdagítottam az ételt.

Végül elkevertem a tésztával.

4 adag lesz belőle