Kíváncsi voltam, milyen az összhatása egy olyan ételnek, ami teljes mértékben zsiradék nélkül készül, friss zöldségekből, rizsből és hüvelyesekből (ez utóbbi két összetevő a komplettálás, azaz a teljes értékű fehérjefogyasztás miatt fontos azoknak, akik nem fogyasztanak húsféléket).
Érdemes kipróbálni, a sütőben sült szinte karamelles zöldségek egészen más irányba viszik az ízlelőbimbókat. :)
- 1 pohárnyi (250 ml) jázmin rizs, folyó víz alatt alaposan átmosva és leszűrve
- 3/4 pohárnyi mungóbab, 1-2 órára beáztatva, majd folyó víz alatt alaposan átmosva és leszűrve
- 3 babérlevél
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 1 nagy fej brokkoli, rózsáira szedva
- 3 nagyobb cékla, falatnyi kockákra vágva
- 3 ek. (gluténmentes) tamari szójaszósz
- 1 ek. juharszirup
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
A jázmin rizst tapadásmentes edényben, kétszeres mennyiségű sós vízben megfőztem. Főzés közben átkevertem és figyeltem, hogy nehogy leégjen az alja. (Ha szükséges, a vizet pótolhatjuk.) Leszűrtem, hideg víz alatt átmostam, majd félretettem
A mungóbabot tengeri sóval, frissen őrölt borssal és babérlevéllel ízesített vízben szintén puhára főztem. Leszűrtem, hideg víz alatt átmostam, félretettem.
Egy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, majd egyik oldalán a brokkolit, másik oldalán a céklakockákat terítettem el. Előmelegített, közepesen meleg sütőben addig sütöttem őket, amíg puhák, de még éppen roppanósak lettek.
A tálaláshoz egy kicsi befőttesüvegben összeráztam a szójaszószt, a juharszirupot és a citromlevet, majd ezzel öntöttem nyakon a tálat.
Friss zöldsalátát kínáltam még mellé.
3-4 adag lesz belőle