cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Sült zöldséges egytál (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsiradékmentes, vegán recept)

Kíváncsi voltam, milyen az összhatása egy olyan ételnek, ami teljes mértékben zsiradék nélkül készül, friss zöldségekből, rizsből és hüvelyesekből (ez utóbbi két összetevő a komplettálás, azaz a teljes értékű fehérjefogyasztás miatt fontos azoknak, akik nem fogyasztanak húsféléket).

Érdemes kipróbálni, a sütőben sült szinte karamelles zöldségek egészen más irányba viszik az ízlelőbimbókat. :)

 

  • 1 pohárnyi (250 ml) jázmin rizs, folyó víz alatt alaposan átmosva és leszűrve
  • 3/4 pohárnyi mungóbab, 1-2 órára beáztatva, majd folyó víz alatt alaposan átmosva és leszűrve
  • 3 babérlevél
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 1 nagy fej brokkoli, rózsáira szedva
  • 3 nagyobb cékla, falatnyi kockákra vágva
  • 3 ek. (gluténmentes) tamari szójaszósz
  • 1 ek. juharszirup
  • frissen facsart citromlé ízlés szerint

A jázmin rizst tapadásmentes edényben, kétszeres mennyiségű sós vízben megfőztem. Főzés közben átkevertem és figyeltem, hogy nehogy leégjen az alja. (Ha szükséges, a vizet pótolhatjuk.) Leszűrtem, hideg víz alatt átmostam, majd félretettem

A mungóbabot tengeri sóval, frissen őrölt borssal és babérlevéllel ízesített vízben szintén puhára főztem. Leszűrtem, hideg víz alatt átmostam, félretettem.

Egy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, majd egyik oldalán a brokkolit, másik oldalán a céklakockákat terítettem el. Előmelegített, közepesen meleg sütőben addig sütöttem őket, amíg puhák, de még éppen roppanósak lettek.

A tálaláshoz egy kicsi befőttesüvegben összeráztam a szójaszószt, a juharszirupot és a citromlevet, majd ezzel öntöttem nyakon a tálat.

Friss zöldsalátát kínáltam még mellé.

3-4 adag lesz belőle