Karácsonykor készítettem először ezt a bámulatosan finom köretet, de azóta már többször is készült ezzel a módszerrel és ezzel az ízesítéssel. Nagyon egyszerű módja a szezonális káposztafélék felhasználására, mégpedig úgy, hogy ne kelljen a tűzhely mellett állva, kevergetve várni, hogy mikor készül már el a párolt káposzta? :)
A recept titka pedig nem más, mint a nagymamámtól örökölt, sütőben is használható öntöttvas lábas :) – de természetesen bármilyen sütőben is használható főzőedény megteszi. Ezáltal a köret is a sütőben sül meg, mialatt mi bátran foglalkozhatunk mással, hiszen elég egyszer-kétszer megkeverni, mikor eszünkbe jut.
Hát nem szuper ötlet? :)
(A recept eredetije Deliciously Ella blogján jelent meg, itt elérhetitek.)
- 350 g lila- és 250 g fehér káposzta keveréke, torzsája eltávolítva, vékonyra szeletelve (az eredeti receptben csak lilakáposzta; nekem nem volt elegendő mennyiség itthon)
- 2 alma, hámozva, felkockázva
- 100 g mazsola (az eredeti receptben aszalt tőzegáfonya)
- 1 ek. finomítatlan nádcukor (az eredeti receptben kókuszcukor)
- 2 ek. datolya szirup (használhattok, agavé szirupot vagy mézet is, utóbbi esetben az étel nem minősül vegánnak)
- 2-3 ek. almaecet
- 1-2 tk. őrölt fahéj
- 1/2 szerecsendió, frissen reszelve
- tengeri só
- frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítettem 180 C-ra.
Miután a fent leírt módon előkészítettem a hozzávalókat, mindent az öntöttvas lábasba tettem, és alaposan elkevertem. Lefedtem, és a sütőben kb. 45 – 50 perc alatt készre sütöttem. Közben néhányszor ellenőriztem, megkevertem.
Fantasztikusan illatos, kicsit édeskés, roppanós lett a végeredmény.
Készítettetek már ennél egyszerűbb köretet? :)
4 – 5 adag lesz belőle