Sokáig tanakodtam azon, mit is készítsek abból a csomag gombából, amit nemrég vásároltam – nem tudtam túllépni a gombaleves, gombapaprikás, sült gomba, töltött gomba bűvkörén… Eszter barátnőm sietett a segítségemre, aki a gombapástétomot javasolta. Receptjavaslatod van? – kérdeztem tőle. Hát, hagyma, gomba, só, bors, meg fűszerek, amit szeretnél. – hangzott a válasz.
Hát így született ez a recept, legnagyobb megelégedésünkre. :)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 lila hagyma, apró kockákra vágva
- 500 g barna csiperke, aprítógépben felaprítva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 bő tk majoránna
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1 kk. cayenne bors
- frissen facsart citromlé ízlés szerint (elhagyható)
- kovászos tönkölykenyér a tálaláshoz
Az olívaolajon puhára pároltam a lila hagymát. Amikor megpuhult, hozzákevertem az aprított csiperkét; sóztam és borsoztam.
Majoránnával, füstölt pirospaprikával ás cayenne borssal fűszereztem, majd kis lángon, gyakran megkeverve addig pároltam, amíg minden víz elpárolgott belőle. Szépen összeállt és kenhető pástétom állagú lett.
Kovászos tönkölykenyérrel (vagy igény szerint gluténmentes kenyérrel) fogyasztjuk, igény szerint néhány csepp frissen facsart citromlével meglocsolva.
2-3 adag lesz belőle